You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Paasisaqarnerugit Aalisakkat tukertitaanngitsut

Qaleralik

Qaleralik qaqqorissumik nerpeqarlunilu saaneqanngingajavippoq. Nerpia aqitsuuvoq sakkukitsumillu umamimik mamaqarluni.

Qaleralik (Reinhardtius hippoglossoides) qaqqorissumik, mamartumik aqitsumillu nerpeqarnini pissutigalugu piumaneqarluarpoq. Nerisassiariuminarlunilu mamarpoq, aalisakkallu orsuanik omega-3-mik akoqarluarami mamarluartuuvoq.

Qaleralinnik tunisassiat

Qaleralik tamatigoortuummat aggorneri tamapajaamik atorneqarsinnaapput. Taamaammat Royal Greenland tunisassioraangami eqqagaqarpiassananilu aalisakkat 90%-ia sinnerlugu atortarpaa.

Aalisagaq ilivitsuutillugu imaluunniit nerpinngorlugu aggorlugu, ameqartillugu ameerluguluunniit imaluunniit agguganngorlugu assigiimmik angussilinnik aggorlugu tuniniarneqartarpoq. Tunisassiat sinneri, soorlu niaqqut, papeqqut assersuutigalugulu avaleqqat Japanimi sushitut mamarineqarluarmata aamma piiariarlugit annermik Kangiani tuniniarneqartarput.  Qaleralik aammattaaq nioqqutissanik ooriaannarnik tunisassiornermi atorneqartarlunilu pujuukkatut mamarsaasikkatullu tuniniarneqartarpoq.

Qaleralik immami

Atlantikup avannaani Issittullu imartaani, kitaani Canadamiit kangiani Norgemut, qaleraleqarpoq. Qaleralik natermiuuvoq qaava taartuulluni aqajaalu qaamasuulluni. Ipittunik piniutigisartakkaminik, soorlu raajanik, illeqqanik, ammassannik suluppaakkanillu piniutigisartakkaminik, kiguteqarpoq. Qaleralik saarullinnik, Hellefisken er også kendt for at spise atlanterhavstorsk, langhaler, eller blæksprutter. Den lever tæt på bunden og foretrækker dybder på 200-2.000 meter, hvor vandtemperaturen forbliver under 4°C.

Hellefiskens levesteder

Arten bliver kønsmoden i en alder af fire-fem år for hannen og ni-ti år for hunnen. De fisk, der lever et stykke fra land, svømmer til gydepladserne i september, og selve gydningen foregår i februar og marts på dybder mellem 1.000-1.500 meter. Davisstrædet lader til at være det vigtigste gydeområde. Man formoder, at hellefisk, der lever tæt på kysten i Vestgrønland, ikke gyder og forbliver tæt på kysten resten af deres liv.

Bestanden i Vestgrønland anses at være både sund og stabil.

Fiskeri

Hellefisken fanges hele året rundt, både langs kysten og på havet, og Royal Greenland fisker efter hellefisk over hele Nordatlanten. Fiskeriet kan klassificeres som havfiskeri og kystfiskeri.

Fiskeri med langline

Indenskærs fanges hellefisken med langline, der er meget skånsom for fisken og nærmest ikke efterlader mærker i det delikate kød.

Langs kysten foretrækker de lokale fiskere at bruge langline, som består af 1.200-2.500 kroge monteret på en enkelt line, når de skal fange hellefisk. Langlinen sikrer, at hellefisken er af god kvalitet, da den pilles af krogen ved håndkraft, så det delikate kød beskadiges mindst muligt.

Ved havfiskeri fisker Royal Greenland efter hellefisk ved brug af trawl. Selve garnet er kegleformet og konstrueret til at fange hellefisk, hvor maskerne har en størrelse, der sikrer, at de unge fisk ikke fanges. Derudover støtter Royal Greenland forskningen og udviklingen af mindre invasive trawlingmetoder, både af hensyn til miljøet på havbunden og af hensyn til fiskerfartøjernes brændstofforbrug.

Læs mere om Royal Greenlands fangstmetoder her

Forarbejdning

Forarbejdningen af hellefisk begynder på vores fabrikker i Grønland og om bord på vores fartøjer. Landanlæggene ligger så tæt på havnen som muligt for at sikre den korteste vej fra hav til forarbejdning. På vores landanlæg udskæres hellefisken til forskellige produkter, som f.eks. J-cut, fileter med og uden skind, friller eller renset med hoved. På havet er de to trawlere Sisimiut og Tuugalik udstyret til at forarbejde hellefisken som J-cut, inden den fryses, eller den fryses blot som hel fisk.

Efter forarbejdningen på vores grønlandske fabrikker sælges hellefisken enten til kunderne eller sendes til en af vores andre fabrikker for yderligere forarbejdning. 
I Polen leveres fisken enten som fileter eller renset med hoved. Her forarbejdes hellefisken typisk som mindre udskæringer såsom loins eller portioner, eller anvendes til færdigretter såsom supper eller panerede produkter.

Forarbejdning i Koszalin

Royal Greenland forarbejder hellefisk i Koszalin, hvor vores dygtige og erfarne medarbejdere håndfileterer de større fisk, der leveres fra Grønland.

I Danmark bliver hellefisken både varmrøget og koldrøget som hele fileter, med skind eller i portioner. I Kina forarbejdes frillerne til brug i den allerfineste japanske sushi.

Vejen til markedet

Efter forarbejdningen sendes hellefisken direkte fra vores fabrikker til kunden. Hellefisken er en populær fisk med stor og stabil efterspørgsel. I Asien sælges hellefisken primært som hel fisk eller renset. I Europa er fisken mest populær som fileter, loins eller færdigretter som f.eks. fiskesupper eller panerede produkter.

Hellefisken i køkkenet

Hellefisken har været en delikatesse i Grønland i århundreder og er, med god grund, også blevet populær i resten af verden. Den er nem at tilberede, næsten umulig at give for meget og passer godt ind i mange retter. Dette gør hellefisken til en meget let anvendelig ingrediens.

Tilberedning af frossen fisk

Loins fra Royal Greenlands hellefisk gør madlavningen enkel med sine ensartede stykker og det minimale spild

Kødet har en blød og mør konsistens med en helt hvid farve, både når det er tilberedt og råt. Hellefisken har en sødlig og mild umamismag, som suppleres godt af et let syrligt eller bittert modspil eller et strejf af salt for at fremhæve umamismagen og skrue lidt ned for sødmen.

Tip til tilberedning

Tip til tilberedning

Giv din hellefisk en enkel panering ved først at vende den i kærnemælk og derefter i mel. Gentag disse trin, indtil paneringen er, som du gerne vil have den, og steg derefter fisken forsigtigt i smør.

Rent ernæringsmæssigt har hellefisken et højt indhold af sundt fedt og omega-3-fedtsyrer, mens den også er en god kilde til B6-vitamin, D-vitamin, fosfor og selen.

Opskrift!

Opskrift!

Se vores opskrifter med hellefisk her

Aamma takukkit

Paasisaqarnerugit Ørred
...