You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

På familieeventyr i Canada

24.10.2022

Familien Heilmann rykkede teltpælene op, og flyttede til Canada i marts måned 2022, da Mika Heilmann fik tilbudt en stilling som produktionschef i Royal Greenlands fabrik i Cape Broyle.

Royal Greenland har en række salgssteder og fabrikker rundt omkring i verden, og da Mika fik tilbudt en chefstilling i én af Royal Greenlands fabrikker i Canada, herskede der ingen tvivl hos den lille familie fra Nuuk.

Der er omkring 135 ansatte i Royal Greenlands fabrik i Cape Boyle.

- Da muligheden for at tage til Canada kom, var vi slet ikke i tvivl. Men der er mange praktiske ting man skal forholde sig til, når man er en familie med små børn, fortæller Mika Heilmann, som forud sin stilling i Canada, har haft en stilling som bemandingschef i Royal Greenlands hovedkontor i Nuuk.

Familien skulle skifte Nuuk-livet ud til et storbyliv i St. John’s med hele 184.410 indbyggere. Mens Mika er på arbejde i fabrikken i Cape Broyle, som er en times køretur væk fra St. John’s, er konen Linda hjemmegående husmor til etårige Lukas Malik og femårige Ajâja.

Familien bor i St. Johns, som er den største by og hovedstaden i den canadiske provins Newfoundland og Labrador.

Et godt netværk er vigtigt

Familien vidste godt at det ville være svært i starten. Et fremmed land, kultur og et engelsk sprog, som man ikke taler til hverdag.

Det er vigtigt at få skabt et netværk, hvis man vil trives. Det kom derfor som en lettelse, da deres femårige datter startede i børnehaveklasse.

Børnehaveklassebarnet Ajâja på fem år er en populær pige i sin nye skole.

- I krabbesæsonen fra april til juli arbejdede jeg fra morgen til aften, så det var en hård start for os alle sammen. Det kom derfor som en lettelse da vores datter startede i børnehaveklasse i september måned, fordi hun trives så godt. Hun snakker meget engelsk i skolen og hun har fået en masse venner. Selv de store børn er glade for hende i skolen, fortæller den stolte far.

Fabrikken i Cape Broyle beskæftiger sig primært med snekrabber, pelagiske arter, kammuslinger, søpølse og torsk.

Kort tid efter familiens ankomst til Canada, gik søndagsturen til et stort indkøbscenter. På daværende tidspunkt havde familien ikke skabt sig et ordentligt netværk, derfor fik de sig en sjov overraskelse, da en grønlandsk kvinde kontaktede dem.

- Lige pludselig kom der en kvinde og spurgte os på grønlandsk om vi snakkede grønlandsk. På den måde mødte vi Arnannguaq som har boet i Canada i mange år. Vi har også mødt Anders, som også kommer fra Grønland, siger han.

Udover de nye grønlandske bekendtskaber, har familien også fået canadiske venner, som de har inviteret til spisning og grønlandsk kaffemik.

Royal Greenland driver 9 anlæg på den canadiske østkyst.

Fremmed men bekendt

Mika Heilmanns familie har altid haft en tilknytning til fiskeriet, og Mikas far har været ansat i Royal Greenland siden 1982.

- Man kan godt sige at jeg er vokset op i diverse fabrikker, fordi min far ofte tog mig med på arbejde som barn. Jeg blev selv ansat i Royal Greenland i 2012 og har siden da, arbejdet mig opad. At flytte til en ny by har været en spændende oplevelse da alt virker fremmed. Men arbejdet er genkendeligt, for jeg er jo vant til at arbejde i fiskeribranchen.

Selvom livet i Canada er noget helt andet end det de kender fra Grønland, har familien hurtigt vænnet sig til det.

Fabrikken ligger i den lille canadiske by Cape Boyle med omkring 490 indbyggere.

- Vi arbejder godt sammen som familie og på den måde kan vi få hverdagen til at køre. Vi er her på ubestemt tid, så tiden må vise hvad fremtiden bringer. Jeg er i hvert fald glad for at have fået muligheden, afslutter Mika Heilmann.

Den lille familie på skovtur. Konen Linda til venstre, deres etårige søn Lukas Malik, Mika samt deres femårige datter Ajâja.

Mika Heilmann er ikke den eneste som har fået muligheden for at arbejde i udlandet. Flere medarbejdere i Royal Greenland, har gennem tiden, fået tilbudt jobmuligheder i andre lande.

- Det er helt klart i vores interesse, at vores medarbejdere kender deres arbejdsplads som en international virksomhed. Vi har mange unge og dygtige medarbejdere, som kan bidrage positivt til vores mange afdelinger rundt omkring i verden, fortæller Jens K. Lyberth, som er direktør for Kommunikation og HR.

Royal Greenland ejer 48 fabrikker og produktionsfaciliteter i Grønland, Canada og Europa.

Næste nyhed: Tangprojekt
...