Kaffemikken på Hotel Arthur gav borgerne lejlighed til at mødes med byens pioner inden for fiskeproduktion. Fabrikschefen går nemlig på pension i en alder af 70 år på netop den dato, hvor han blev ansat for 43 år siden.

Knud Mølgaard har gået i spidsen, når byens fabrik gennem årene skulle gå i gang med nye produktioner. Siden ansættelsen den 1. september 1970 har han som formand og senere som fabrikschef ledet og fordelt arbejdet blandt sine medarbejdere.

- Ja, 43 år er mange år arbejdsmæssigt og på det personlige plan, hvor ikke alle medarbejdere har været lige nemme at have med at gøre, men de gode dage fylder heldigvis mest, siger Knud Mølgaard beskedent.

Knud husker de travle tider, hvor hele 50 kvinder blev sat til at pille rejer ved håndkraft. Og det var også dengang, før fabrikken fik trucks og paller, at fabriksarbejderne ved håndkraft kunne producere 125 tons laks i løbet af blot tre måneder.

Knud Mølgaard stod også i spidsen for produktionen, da produktionsapparatet blev forfinet i 70'erne, hvor fabrikken fik de første rejepillemaskiner under det privatejede Godhavn Shrimp. Senere overtog det daværende Hjemmestyre fabrikken, der fik navnet PROEKS og senere KTU, hvor rejeproduktionen fortsatte, indtil den blev indstillet i 1998.

Andre produktionsmetoder blev indført, blandt andet for krabber og hellefiskefriller:

- Det har ikke altid været lige let at skulle skifte fra den ene produktionsmetode til den anden, men når man har gejsten og motivationen klarer man sig som regel, siger Knud Mølgaard.

I dag produceres der krabber og sæsonprægede fisk på fabrikken i Qeqertarsuaq, hvor Knud i den sidste års tid har oplært sin efterfølger Emil Mølgaard, der har stor respekt for sin tidligere chef.

- Knud har en bemærkelsesværdig personlighed og er et alsidigt menneske, der ikke holder sin viden for sig selv. Han har begge ben på jorden, som jeg har lært meget af. Før i tiden havde jeg tendens til at være en streng leder, men jeg har taget ved lære hos Knud, og i dag føler mig afklaret, når nogen henvender sig til mig, heldigvis, fortæller Emil Mølgaard.

Den 1. september går Knud formelt på pension, men i dag fredag den 30. august blev Knuds sidste arbejdsdag på fabrikken, som blev markeret på Hotel Arthur.

Hvad skal du beskæftige dig med, når du går på pension?

- Det er det ultimative spørgsmål. Jeg elsker vores storladne natur, og jeg benytter enhver lejlighed til at sejle ture med min båd. Jeg har også en snescooter, som jeg kan køre på ude i naturen, når sneen kommer. Så spiller jeg på trækharmonika, så jeg har stadigvæk noget at beskæftige mig med, griner pioneren.

Tekst: Káte Hansen, kaha@royalgreenland.com

Foto: Emil Mølgaard

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet