De fleste af 17 sæsonarbejdere er nu ankommet til Uummannaq og påbegynder deres arbejde i disse dage. Sæsonarbejderne bliver i første omgang tilbudt arbejde frem til medio september, og så vil der blive evaluering.

- Det kommer an på mængden af hellefisken, der vil blive indhandlet. Sæsonarbejderne i Uummannaq kommer fra Upernavik, Kullorsuaq, Aasiaat, Illorsuit, Niaqornat, Sisimiut og Kangaatsiaq. Mange af vores hjemmehørende folk fra byen er gået om bord på fiskerbådene for at fiske, så det er rigtig godt at sæsonarbejderne kommer for at hjælpe os, udtaler Abia Thorleifsen, fabrikschef i Uummannaq.

- Sæsonarbejderne til bygderne er også snart på plads. Dog mangler vi indkvartering i Nuugatsiaq, siger Lena Jensen, HR-koordinator i Royal Greenland.

Qasigiannguit

15 sæsonarbejderne kommer til Qasigiannguit henholdsvis 31. maj og 2. juni, og de kommer fra Aasiaat, Upernavik, Maniitsoq og fra forskellige bygder.

- De vil arbejde på skift, hhv. dag og aftenhold. Hvis nogle af dem skulle vise talent for f.eks. kantine, indhandling eller lager, så vil vi flytte rundt på dem. Qaasuitsup Kommunia har stillet to boligblokke med i alt ti lejligheder til rådighed. De skal være her frem til ca. midten af oktober ifølge aftalen, siger Ole Vestergaard, fabrikschef i Qasigiannguit.

59-årige Nathaniel Møller fra Maniitsoq ser frem til arbejdet som sæsonarbejder. Han er slagterimedhjælper uddannet fra Inuili og tidligere arbejdet med moskusokser i Kangerlussuaq om vinteren, men nu da Arctic Green Food er lukket, er sæsonarbejdet i Royal Greenland en kærkommen mulighed for beskæftigelse.

- Jeg regner med at arbejde hele sæsonen, da det er meget bedre end ikke at være beskæftiget. Jeg har en datter med egen virksomhed i Maniitsoq, dog er det kun sin mor hun har ansat. Jeg vil nok savne mit barnebarn, men det skal nok gå. Jeg har nogle bekendte i Qasigiannguit, som jeg vil besøge indimellem, fortæller Nathaniel Møller.

Paamiut

23 sæsonarbejdere ankommer til Paamiut i uge 22, og de er fra Nanortalik, Qaqortoq og bygder til de to samt fra Narsaq. Royal Greenland vil indlogere sæsonarbejderne i tomme lejligheder, som de har lejet fra kommunen.

For alle steder gælder det, at der er nogle stykker hjemmeboende, der også har tilmeldt sig som sæsonarbejdere.

Tekst: Bula Larsen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet