Ove Kruse er en af de stadig færre fiskere, der kører på hundeslæde til fjordmundingen ved Nunatarsuaq for at fiske. Jeg mødte ham 2. april 2014 i udkanten af Ilulissat, hvor han ventede på, at Royal Greenlands indhandlingsmand fra fabrikken kom for at hente hans last på 148 kilo hellefisk.

- Der er ellers hellefisk nok, men lige her og nu kan hellefisken nok mærke en ændring i vejret. Jeg tager slæden østpå ca. hver anden dag. Jeg startede sent i midten af februar. Jeg skulle samle hunde nok til at jeg kunne tage af sted. Jeg vil fiske indtil det bliver forår og isen bliver dårlig. Lige nu er isen god ved Nunartarsuaqs fjordmunding, fortæller Ove Kruse.

- Vi er tre hundeslæder, der har overnattet på isen i telt. Andre to er taget afsted nu. Det tager omkring to timer for mig at køre stik øst til fiskestedet på isen, og næsten tre timer hjemad med lasten fuld af hellefisk, slutter Ove.

Jens Olsvig, indhandler i Royal Greenland, Ilulissat: - Fiskerne kommer med hellefisk på omkring 150 -250 kilo pr. hundeslæde, og der er nu kun ca. to-tre hundeslæder pr. uge der sælger til os. Også andre få fiskere med hundeslæder sælger til en anden virksomhed.

- Det er langt færre i forhold til 1980´erne, dengang kom der op mod 100 hundeslæder om dagen! Og det skete fra november til engang i maj.

- Dengang var det koldere med mere havis, så klimaforandringerne kan mærkes, og de mange fiskere med hundeslæder er også blevet ældre.

- De yngre med hundeslæder kører mest for turister, og først når turistsæsonen er ved at være slut, begynder de at fiske. Men de er ikke mange i forhold til tidligere tider, og de fleste fiskere tager ud på havet med fartøjer, slutter Jens Olsvig.

Tekst: bula@royalgreenland.com

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet