- Flere indhandlingsstop på torsk på kort tid har gjort det besværligt at opretholde en vedvarende arbejdsrutine på fabrikken. Selv om vi ikke har sendt folk hjem, så har vi alligevel mistet at indhandle op imod cirka tolv tons torsk ved sidste indhandlingsstop fra den 19. til den 27. november, siger fabrikschef i Royal Greenlands fabrik i Qeqertarsuaq Emil Mølgård.

Maniitsoq fiskefabrik har i perioden fra den 19. til 27. november været nødsaget til at sende tolv fabriksarbejdere hjem ud af mellem 60 og 80 medararbejdere..

- Vi måtte sende tolv folk hjem. Desværre kan det have den konsekvens, at trofaste fabriksarbejdere ikke kommer igen, når vi igen kan indhandle torsk, fordi de har fundet et andet arbejde. Så når der er indhandlingstop, mister vi stabil arbejdskraft, siger fabrikschef i Maniitsoq Pele Nathansen.

Fiskerne taber flest penge

Fabrikscheferne siger dog, at det er fiskerne der taber flest penge ved indhandlingsstop.

- Cirka 30 jollefiskere og fire kuttere der indhandler torsk i fabrikken indhandler tilsammen cirka 80 tons om ugen, så det er fiskerne der bliver hårdest ramt af indhandlingstoppet, siger Pele Nathansen.

- Der er mange torsk for tiden, så der indhandles cirka tolv tons torsk per uge. Så ja, det er fiskerne der taber de fleste penge, men vi taber også mange penge i produktion, siger Emil Mølgård, og fortsætter:

- Det er ærgerligt at man ikke benytter sig af et såkaldt "besøgsår af torsk", - altså et år, hvor der er rigtig mange torsk i de grønlandske farvande. Det sker ikke hvert år, men det er tilfældet i år.

Seks fabriksmedarbejdere i Qeqertarsuaq er i øjeblikket beskæftiget med at forarbejde cirka tre tons torsk per dag.

Torskekvoten på det kystnære fiskeri på 15. 000 tons for 2014 blev opfisket i oktober måned. Siden er en ekstrabevilling på 1.500 tons blevet opfisket i perioden 2. til 19. november. I Torsdags, den 27. november blev endnu en kvote på 2.000 tons torsk bevilget.

Ifølge tal fra Fiskerilicens Kontrollen er de 900 ud af de 2.000 tons der blev bevilget den 27. november allerede blevet opfisket per 1. december.

Tekst: ineg@royalgreenland.com

Foto: Pele Nathansen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet