Sammen med professor Paw Dalgaard og seniorforsker Ole Mejlholm fra DTU Fødevareinstituttet har Royal Greenland fået bevilget 5 mio. kr. fra GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram) i Danmark til at gennemføre et treårigt projekt, som ligger tæt op ad de nye kostråd om at spise mere fisk og mindre salt. Projektet vil udvikle nye produkter med lavere saltindhold og nye matematiske modeller til bl.a. at forudsige bakterievæksten og sikre, at fødevaresikkerheden fortsat er helt i top.

Niels Bøknæs fra projektafdelingen, som er deltager i projektet fra Royal Greenlands side, siger:

- Når vi producerer let konserverede fiskeprodukter som f.eks. stenbiderrogn, rejer i lage, røget laks og røget hellefisk, bruger vi bl.a. salt til at konservere mod bakterie-vækst. Derfor går vi nu sammen med DTU Fødevareinstituttet om at udvikle den nødvendige viden og værktøjer til at sænke saltindholdet i fiskeprodukterne hos Royal Greenland.

- Målet er at udvikle nye produkter med op til 50 % lavere saltindhold sammenlignet med eksisterende let konserverede fiskeprodukter på markedet. Det er godt for sundheden, men det betyder ifølge udviklingschef Jan Soinjoki også bedre produktoplevelser i forhold til smag og konsistens. Så alt i alt mere naturlige produkter, som kommer forbrugeren til gode, og som nærmer sig tankegangen ”back to nature.

- Fiskeindustrien er ikke så udviklingstung, og derfor gør vi ofte, som vi gjorde i går. Men vi skal være mere på forkant, og derfor er vi meget glade for at være med i et projekt, hvor industri bliver koblet sammen med forskning, og hvor vi får mulighed for at tænke langsigtet, siger Niels Bøknes og fortsætter:

- Lykkes det, så står vi også stærkere på eksportmarkederne. Nye højkvalitetsprodukter, der er lidt mere naturtro og ferske, vil have en højere værdi og kunne sælges til en højere pris.

Vil du høre mere om projektet, er du meget velkommen til at kontakte Niels Bøknæs.

Tekst: Ulla Skibsted

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet