Derfor har Royal Greenland tidligere orienteret både Inatsisartuts Udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug samt Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug om selskabets igangværende og planlagte investeringer, således at disse kan indgå som grundlag for de politiske prioriteringer i forhold til fiskerierhvervet.

Kort opsummeret ønsker virksomheden øget beskæftigelse ved at sikre kontinuerlig produktion på fabrikkerne og dermed danne grundlag for en selvbåren økonomi med mulighed for udvikling.

I de seneste år har Royal Greenland investeret adskillige millioner kroner i fabrikkerne i Narsaq, Paamiut, Qeqertarsuatsiaat, Nuuk, Maniitsoq og Sisimiut for at sikre bedre indhandling og produktion af især torsk.

Desværre har indhandlingerne på to af stederne været skuffende i år. I Narsaq er der indtil videre indhandlet 1700 kg, hvor vi havde en forventning om 100 tons. I Paamiut er der indhandlet 125 tons, hvor vi havde en forventning om en indhandling på 600 tons.

Omvendt har Royal Greenland i de sidste år opnået god balance mellem kapaciteten på fiskefabrikkerne i Nordgrønland og kvoterede hellefisk. Dette har blandt andet givet fabrikken i Qasigiannguit mulighed for at højne forædlingsgraden af hellefisk, og det er en god udvikling, som virksomheden ønsker at sprede ud på andre fabrikker.

- Så virksomheden har lokale paradoksproblemer. I Nordgrønland foregår indhandlingerne i en lind strøm, men der kan være mangel på fabriksarbejdere i højsæsonen, og i Sydgrønland har vi udvidet kapaciteten, men mangler fisk at producere. En bedre struktur inden for fiskeriet vil kunne skabe muligheder for at få finansieret behovet for fornyelse af flåden, så vi får fiskeri året rundt til glæde for produktionsmedarbejdere og fiskere, udtaler direktør Jens K. Lyberth.

I forhold til strategiplanen The North Atlantic Champion er det Royal Greenlands vigtigste mål på bæredygtigt grundlag at sikre muligheder for fortsat vækst i det Nordatlantiske område, herunder på fabrikkerne i Grønland. Og dette kan kun opnås, så længe Royal Greenland oppebærer en sund økonomi.

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet