Åbningen af Royal Greenlands fiskeanlæg i Aappilattoq i fredags vakte stor glæde i den lille bygd, men efter blot to dages indhandling mandag og tirsdag, var torskekvoten for indenskærs fiskeri brugt op, og i går den 19. november var indhandlingstop for torsk iværksat i hele landet.

- Der er masser af torsk, og vi ærgrer os over, at vi nu ikke længere kan indhandle torsk, siger den lokale fisker og fangerforening KNAPP formand Hans Levisen.

Fiskeanlægget kan indhandle torsk, rødfisk, havkat og hellefisk. Mandag og tirsdag blev knap 400 kilo hellefisk indhandlet til det nyåbnede anlæg.

- Vi kan heldigvis fortsat fange hellefisk, rødfisk og havkat, men fordi der er så mange torsk, kan vi ikke undgå at fange torsk, også når vi fisker med langline med en længde på 440 meter.

- Desværre har mange fiskere ikke de rigtige redskaber til hellefiskeri endnu. Vi afventer de rigtige redskaber til hellefiskeri, som vi håber vil nå frem til bygden i begyndelsen af december.

Hans Levisen har trods indhandlingsstop af torsk ikke mistet optimismen

- De sidste 10 år har vi kun haft mulighed for at indhandle sælskind her i bygden, derfor er vi meget optimistiske. Alle i bygden deltager i fiskeriet. Unge arbejdsløse hjælper fiskerne med at agne og fiske, andre arbejder i fabrikken, så der er en masse aktivitet i bygden nu i forhold til bare for en uge siden, siger Hans Levisen.

Fiskeanlægget i Aappilattoq beskæftiger i øjeblikket tre personer. Når fiskeriet kommer godt i gang kan de ansatte øges til fem seks personer, muligvis ti personer på sigt.

Anlægget kan indfryse seks tons råvarer per døgn. Der er plads til mellem 70 og 80 tons på frostlager.

Tekst: Inga Egede

Foto: Themo Benjaminsen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet