Kristian Broberg og hans navnebror Kristian Broberg var i en 27 fods Trophy båd med en motor på 200 HK taget på fangst fra Ilulissat onsdag morgen, da det hen på eftermiddagen blæste kraftigt op. Derfor besluttede de to mænd, at ankre op ud for Qullissat.

- Men kort efter brast snoren til ankeret, og vi besluttede at sejle over til Saqqaq der ligger over på den anden side af sundet. Men pludselig lå vi midt imellem to meter høje bølger, og vandet fossede ind i båden og motoren stoppede og ville ikke starte igen.

- Vi havde en fastnet VHF radio, men den fungerede ikke, fordi den var blevet våd. Heldigvis havde min makker en transportabel VHF-radio, hvorfra han fik kaldt op til Aasiaat radio. Men vi hørte ikke deres svar. I stedet fik vi kontakt til Trawleren Lomur der havde hørt vores opkald. De fik via Aasiaat radio vores position, og sejlede derefter imod vores position.

- På dette tidspunkt tog båden stærkt ind med vand, og vi øste vand ud af båden i et væk, for der kom meget vand ind fra havet der fossede omkring os. Hvis én stor bølge var dukket op inden Lomur nåede hen til os, ja så var vi blevet revet med ned i havet, siger Kristian Broberg.

Trawleren Lomur fik nødkaldet fra den synkende båd onsdag klokken 15.30. Besætningen om bord på trawleren hev hurtigt deres trawl op, da de hørte de to mænds nødopkald over Aasiaat radio.

Skipper om bord på Lomur Jakup Eli Bech fortæller:

- Det var en vanskelig redningsaktion, fordi det blæste kraftigt og der var koldt. Båden var tæt på at synke, da vi nåede hen til den. Vi fik hevet mændene om bord først, derefter fik vi også hevet båden ombord via slippen. Men vi fik reddet mændene i sidste øjeblik.

Senere sejlede vi mændene til Ilulissat og afsatte ved midnatstid de to glade mænd i god behold, siger den stolte skipper og fortsætter:

- Det var dejligt at redde de to mænds liv. Skidt med at vi mistede et døgns fiskeri. Det er vigtigere at redde menneskeliv, siger Jakup Eli Bech.

Trawleren Lomur der er 50 procent ejet af Royal Greenland har en ti mand stor besætning ombord.

Tekst :ineg@royalgreenland.com

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet