Skibene, der er på henholdsvis 30 og 40 meter lange, er nu under deres korte ophold i Nuuk under justering og tilpasning til deres formål, nemlig at transportere levende torsk, der er fanget ved Maniitsoq, opbevares og senere transporteres til fiskefabrikken, hvor de produceres til fileter i super kvalitet, pakkes og eksporteres direkte til kunder i Europa.

- Der foretages mindre justeringer med blandt andet pumperedskaber under vort ophold i Nuuk. Mere arbejde med justeringer af redskaber på "Maniitsoq" skal ske efter ankomst til Maniitsoq by, hvortil vi afsejler onsdag aften. Kangaamiut skal gøres helt klar til brug, så den skal opholde sig i Nuuk i endnu flere dage, siger den norske skipper i "Maniitsoq" Karl Angelsen.

Spændende projekt

Det gode skib "Maniitsoq", der tidligere hed "Harmoni" er bygget i Norge i 1960, var tidligere en sælfangerbåd med en fortid med sælfangst i New Foundland. Skibet der sidst blev benyttet til sildefiskeri i østgrønlandske og norske farvande, skal under fiskeriet ved Maniitsoq benyttes til at transportere levende bundgarnsfisk fra fiskerbåde, der fisker i fjordene ved Maniitsoq. Derfra skal skibet "suge" de levende fisk om bord i 400 til 500 kubikmeter tank, og transportere fisken til opbevaringsbure. Her skal fiskene opholde sig i to til fem dage, hvorefter "Kangaamiut" skal transportere fiskene til fabrikken i Maniitsoq.

- Oprindeligt var jeg kun ansat til at transportere skibet Maniitsoq fra Tromsø til Grønland. Men da jeg blev spurgt, om jeg kan deltage i begynderstadiet med projektet med transport af levende torsk, kunne jeg ikke sige nej. Det er et rigtigt spændende projekt, som jeg meget gerne vil deltage i, siger Karl Angelsen, der har en fortid med hvalfangst i grønlandske farvande i 1960'erne.

Skibet Maniitsoq, der blandt andet også har transporteret moskusokser fra Østgrønland til Norge, har fem besætningsmedlemmer om bord, mens Kangaamiut har fire besætningsmedlemmer.

Royal Greenland har tidligere i juli og august 2014 foretaget forsøgsfiskeri og produktion af levende torsk i fabrikken i Maniitsoq, hvor fabrikken producerede fem tons torsk om dagen. I sæsonen i 2015 satser Royal Greenland på produktion på cirka 50 tons torsk om dagen på fabrikken i Maniitsoq.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Assit: John David Eriksen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet