- Vi producerer kun halvdelen af det, der kunne være produceret, fordi vi mangler arbejdskraft. I øjeblikket producerer vi det halve af, hvad vi har kapacitet til. Derfor ender meget af produktionen som blokke, fremfor torskefileter. Og det giver en langt mindre indtjening, siger fabrikschefen i Royal Greenlands fiskefabrik i Maniitsoq Lisbeth Østergaard.

Fabrikken beskæftiger lige i øjeblikket cirka 85 medarbejdere, der kun arbejder i dagtimerne, men produktionskapaciteten på fabrikken kunne ellers udnyttes optimalt.

- Hvis vi kunne skaffe op til 30 eller 40 flere i arbejde, kunne vi producere i to hold skift og dermed kunne produktionen kunne være nået op på 50 tons om dagen. Men da vi i forvejen mangler op til 10 procent af vore medarbejdere dagligt, fordi de ikke møder på arbejde, så er det svært at etablere et to holdskift. siger Lisbeth Østergaard.

Mangler folk på lønningsdage

For at få flere i arbejde har fabrikken ansat én person, der kun beskæftiger sig med at rekruttere medarbejdere. Men det har ikke løst problemet.

- Det er generelt et stort problem at få folk til at møde på arbejde, især på lønningsdage og mandagen derpå. Så der er dage, hvor vi mangler vi op til 25 procent at vore medarbejdere, siger fabrikschefen.

- Derfor har vi ansat en medarbejder, der rekrutterer folk. Hendes arbejde består i at ringe til folk for at skaffe folk, der kan komme på arbejde, fordi andre ikke er mødt på arbejde. Så vi forsøger at løseproblemet, også i samarbejde med arbejdsmarkedskontoret, som vi har et godt samarbejde med. Men vi bruger resurser på at skaffe folk, der alligevel ikke dukker op, siger Lisbeth Østergaard.

Arbejdsmarkedskontoret i Qeqqata Kommunea oplyser, at der ultimo juli var registreret 167 arbejdsledige i Maniitsoq by. I juli måned var i alt 599 mennesker registreret som arbejdsledige i alle Qeqqata Kommuneas byer og bygder.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet