- Vi beskæftiger 50 fabriksmedarbejdere i toholdsskift med 25 i hvert hold. Men hver eneste arbejdsdag er der fem til ti sygmeldinger eller udeblivelser. Når så mange ikke møder på arbejde på én gang, ender vi ofte med kun at producerer fire til fem tons torskefileter om dagen, siger fabrikschef i Royal Greenlands fabrik i Paamiut Ilannguaq Abrahamsen.

I juni 2015 startede fiskefabrikken i Paamiut at producere torskefilter som ny produktion. Fabrikschefen siger, at målet er at producere op til ti tons fiskefileter om dagen, men at der indtil nu almindeligvis kun produceres syv til otte tons om dagen.

- Det er en udfordring at producere i flow, fordi vi altid mangler folk. Det går ud over produktionsmængden og arbejdsrutiner for stabile medarbejdere, der møder op hverdag. Udeblivelser går ud over stabile medarbejdere, der er tvunget til at arbejde ekstra hårdt, siger Ilannguaq Abrahamsen

- Vi har mange effektive og stabile medarbejdere. Men, når vi hele tiden mangler folk, og andre nye må træde til, er det en udfordring at skulle oplære de nye medarbejdere om vores arbejdsprocedurer på fabrikken. Derfor er stabile medarbejdere nødt til at arbejde ekstra hårdt for at opretholde en vedvarende produktion, siger Ilannguaq Abrahamsen.

Samarbejder med kommunen

Antallet af medarbejdere, der ikke dukker op, varierer fra dag til dag. Men på dage, hvor der er mange sygmeldinger, kontakter fabrikken arbejdsmarkedskontoret i Kommuneqarfik Sermersooq, for at tilkalde nye fabriksmedarbejdere. Men det er ikke altid, at personer, der bliver tilkaldt, dukker op.

- Nogle dage tilkalder vi op til ti til 15 nye medarbejdere via kommunen, men tit dukker der kun to personer op. På sådanne dage er det derfor er en udfordring at opretholde en vedvarende produktion på fabrikken, siger Ilannguaq Abrahamsen.

På fabrikken afholdes ugentlige møder, såkaldte slusemøder. Under mødet får fabriksmedarbejderne informationer om ugens arbejdsforløb.

- Til slusemøderne orienterer vi medarbejdere om vigtigheden i at undgå udeblivelser. Men i sidste ende er det medarbejderne selv, der bestemmer og er ansvarlige for, om de vil dukke op til dagens arbejde, siger Ilannguaq Abrahamsen.

Arbejdsmarkedskontoret i Kommuneqarfik Sermersooq oplyser, at der per 18. august 2015 er 85 registrerede arbejdsledige i Paamiut.

Tekst: Nathan Kreutzmann, nakr@royalgreenland.com

Foto: Nathan Kreutzmann og Tobias Tobiassen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet