- Ulykken skete torsdag eftermiddag, da en del af pladefryseren knækkede og medførte et større udslip af ammoniak. Vi har på nuværende kasseret mere end ti tons færdigvare produkter af torsk, hellefisk, havkat og krabber, siger indhandlings-og produktionsleder i Royal Greenlands fabrik i Qeqertarsuaq Karl Julius Broberg.

Brandvæsenets udstyr benyttet

Da udslippet skete torsdag eftermiddag cirka klokken 16:45 forlod tre fabriksarbejderne straks produktionsrummet, hvor ulykken skete. Fabriksledelsen fik hentet hjælp hos det lokale maskinværksted, der har kendskab og godkendt til at håndtere udslip af ammoniak.

- Da det viste sig, at udslippet var i større omfang, skaffede vi udstyr fra brandvæsenet, før mekanikere kunne komme ind i produktionsområdet for at stoppe udslippet. Udslippet blev stoppet torsdag aften, men området hvor udslippet er sket, blev lukket af, indtil udluftning og rensning af området var foretaget fredag eftermiddag. Men vi kunne kun opholde os i området i kortere perioder af gangen, derfor blev al produktion stoppet frem til i dag. Hullet i pladefryseren hvor lægget skete er nu tilstoppet og sat ude af funktion, og alt andet apparatur er nu renset, så produktionen er kommet i gang igen, siger Karl Julius Broberg.

10 tons 115 kilo færdigvarer der lå i et fryselager i nærheden af området, hvor ammoniak udslippet skete er nu kasseret, mens man endnu ikke er færdig med at vurdere omfanget af skader på færdigvarer i et andet fryselager.

- Vi ved endnu ikke, om vi skal kassere flere færdigvareprodukter, siger Karl Julius Broberg.

1678 kilo krabber er nu blevet destrueret mens det kasserede fisk af hellefisk, torsk og havkat er hensat et sikkert sted indtil det bliver destrueret.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: Karl Julius Broberg

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet