- Transport af fiskernes fangst fra isfoden med en snescooter giver mulighed for, at fiskerne kan blive på fiskestederne på isen i længere tid. De kan overnatte i hytter i op til en uge og kan derfor fange langt større mængder hellefisk. Og det kan give vedvarende beskæftigelse på Royal Greenlands fiskefabrik over hele vinteren, siger fiskerikonsulent i Royal Greenland Therkel Mathiassen.

Et lignende arrangement blev arrangeret for første gang sidste vinter.

- Det blev en succes, fordi 20 til 30 fiskerne fik indhandlet 100 tons hellefisk under is fiskeriet sidste år. Da de almindeligvis kun ville have indhandlet cirka 30 tons, når de kører frem og tilbage over den 22 kilometer lange strækning på hundeslæde, giver snescootertransporten mulighed for en langt højere indtjening for fiskere, siger Therkel Mathiassen., og fortsætter:

- Sidste år fik fiskerne tilladelse til at transportere deres fangst med snescooter fra februar måned. Det var alt for sent. Så i år har vi forberedt os i god tid, derfor er vi klar til at transportere fiskernes fangst allerede nu.

Transport

Samarbejdet er arrangeret således, at fiskere der fisker på isen, der ligger cirka 70 kilometer inde i Ilulissat Isfjord transporterer deres fangst på fem til syv  kilometer ind til land, hvor de stiller deres fangst i kasser der kan rumme op imod 250 kilo. Når kassen der er navneskiltet og nummereret er fyldt op, transporteres denne over cirka 22-25  kilometer lang strækning over land til Royal Greenlands fabrik.

15 til 20 fiskere fra Ilulissat der fisker på isen om vinteren indhandler til Royal Greenlands fabrik i Ilulissat.

Tilladelsen til at transportere fiskernes fangst med en snescooter blev givet fra Selvstyret via Qaasuitsup Kommunea.

Transport af fiskernes fangst på Isfjorden med en snescooter er kommet i stand gennem et samarbejde mellem fiskere i Ilulissat, Ilulissat Fiskeriservice I/S og Royal Greenland. Tilladelsen er blevet giver på den betingelse, at snescootere kun må køre i en bestemt rute -og kun over land og ikke på Isfjorden, der af UNESCO er udpeget som Verdens arvarvsområde.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet