- Fiskerne indhandler rigtig store hellefisk. 90 procent af hellefisken der indhandles vejer cirka 10 kilo stykket. Jeg bemærker, at hellefisken igen bliver større og større, lige som det skete i de gode tider i 90'erne, siger fabriksleder i Kullorsuaq Jørgen Adam Fisker.

5. januar åbnede indhandling af hellefisk i Kullorsuaq. Siden har fiskerne indhandlet omkring 45 tons hellefisk til anlægget i bygden. 40 fiskere er involveret i hellefiskeriet der foregår cirka en kilometer ude på isen ud for bygden. Fiskerne tager som oftest på fiskeri i flere dage, de fleste på snescooter. Kun tre eller fire fiskere bruger hundeslæde, når de tager på fiskeri, hvor de overnatter i hytter eller telte på fiskeområderne på isen.

Hytterne hvor fiskerne overnatter er små, som de transporterer ud på isen, når indhandlingen starter i januar. Fiskerne overnatter i hytterne når de fisker, frem til hellefiskeriet på isen slutter hen på foråret.

- Selv om temperaturen har nået op på minus 35 grader og op til minus 50 grader på fiskestederne på isen, så indhandler fiskerne løbende. De indhandler efter to tre dages på fiskeri på isen, fortæller Jørgen Adam Fisker.

Indhandlingsanlægget der blev overtaget af Royal Greenland 1. oktober 2014, har ellers kapacitet til at indfryse 600 tons hellefisk, men siden en fryser gik i stykker for et par år siden, har anlægget kun kapacitet til at indfryse 470 tons hellefisk.

- Vi regner med at fryselageret bliver fyldt op i maj måned. På det tidspunkt er hellefiskeriet endnu godt i gang. Det er ikke usædvanligt, at fangsten hen på foråret er endnu større end dem der fanges om vinteren. Så vi håber, at frysehuset repareres, så vi kan indhandle flere hellefisk, siger Jørgen Adam Fisker.

I sommermånederne, når isen er brudt op, indhandler fiskerne i Kullorsuaq i de nærliggende bygder, Tasiusaq, Innaarsuit og Nutaarmiut.

Tekst: Inga Egede ineg@royalgreenland.com

Foto: Jørgen Adam Fisker

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet