Da snescootere ikke har tilladelse til at køre på Ilulissat Isfjord skal snescootere hente hundeslædefiskeres fangst på land ved isen og transportere fangsten til Royal Greenlands fiskefabrik. Arrangementet er kommet i stand ved et samarbejde mellem Organisationen for kystnære fiskere og fangere, SQAPK, lokale snescooterkørere og Royal Greenland.

Tilladelsen er blevet givet på den betingelse, at snescootere kun må køre én bestemt rute – og kun over land og ikke på Isfjorden der af UNESCO er udpeget som Verdensararvsområde.

- Tilladelsen og dermed den nye mulighed vil betyde, at fiskerne kan fiske i længere tid og dermed fange langt flere fisk end hidtil i vinterfiskeriet, siger SQAPK formand i Ilulissat Hans Lars Siegstad.

Transport

Samarbejdet er arrangeret således, at hundeslædefiskere der fisker på isen, der ligger cirka 70 kilometer inde i Ilulissat Isfjord transporterer deres fangst på fem til 20 kilometer ind til land, hvor de kommer deres fangst i kasser der kan rumme op imod 250 kilo. Når kassen der er navneskiltet og nummereret er fyldt op, transporteres denne over cirka 50 kilometer lang strækning over land til Royal Greenlands fabrik.

Royal Greenland har i denne forbindelse tilbudt, at behandle administrationen med hensyn til, at arrangere skiltning af transportkasser samt lønning af snescooterkørerne der fratrækkes inden fiskerne bliver lønnet for deres indhandling.

-Det er et tilbud til alle hundeslædefiskere, uanset hvilken fisker - og fangerforening man er medlem af. Vi håber at samarbejdet også vil medføre, at flere fiskere vil vende tilbage til fiskeri med hundeslæde, siger Hans Lars Siegstad.

Søndag den 22. februar blev omkring et ton hellefisk transporteret og indhandlet til Royal Greenland Ilulissat.

-Vi har fået midlertidig tilladelse der gælder frem til 28. februar, men vi regner med at få en permanent tilladelse der skal fornyes hvert år, slutter Hans Lars Siegstad.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Assit: Therkel Mathiassen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet