Fiskerne i Paamiut indhandlede 73 tons stenbiderrogn ud af en kvote på 165 tons til fiskere i Paamiut og Arsuk. Men fabrikschefen i Paamiut er tilfreds med årets "høst" af frisk frossen stenbiderrogn.

- Da det er første gang vi laver et egentlig produktion af frisk frosne stenbiderrogn i vores fabrik i år, og vi formåede at følge med i produktionen, er jeg godt tilfreds med resultatet med årets produktion på 60 tons frisk frosne stenbiderrogn, siger fabrikschef i Paamiut Ilannguaq Abrahamsen.

Årets produktion af frisk frosne stenbiderrogn der blev pakket ind i 100 grams bægre, en kilos og 6,2 kilos blokke er nu afsendt til kunder rundt om i verden og til hjemmemarkedet i Grønland.

- Cirka tre tons frisk frosne rogn er sendt til hjemmemarkedet i Grønland, mens resten er sendt til eksport, siger Ilannguaq Abrahamsen.

Produktionen af friske frosne stenbiderrogn, der er renset i saltlage og derefter pakket ind i bægre og blokke i forskellige størrelser og frosset ned indenfor 24 timer efter indhandlingen, er et nyt produkt fra Royal Greenlands fiskefabrik i Paamiut. Produktet blev lanceret for første gang på forsøgsbasis sidste år, hvor ti tons rogn blev sendt til kunder i både Grønland og udlandet.

Mindre indhandling i år

Indhandlingen af stenbiderrogn til fiskefabrikken i Paamiut varede fra 10. april til og med den 29. maj. Det indhandlede på 73 tons i år, er mindre end 92 tons der blev indhandlet i 2014.

- På grund af den hårde vinter og på grund af ustadigt vejr under stenbidersæsonen, blev indhandlingen mindre i år. Men, da vi skal producere frisk frossen stenbiderogn igen til næste år, har vi nu en erfaring, der gør, at vi vil stå stærkere under en produktion til næste år, siger fabrikschefen.

20 personer der har stået for produktion af stenbiderogn skal overgå i produktion af filetering af torsk, der starter i løbet af juni måned. Da fabrikken i Paamiut også indhandler hellefisk, torsk og krabber vil ikke færre end 90 personer være beskæftiget i Paamiut fiskefabrik i løbet af denne sommer.

Paamiut fiskefabrik har siden 1. januar indhandlet 347 tons krabber ud af en kvote på 1.000 tons.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet