- Vi er i gang med at indhandle 20 tons ammassætter der skal bruges til agn af lokale fiskere, under fiskeri af hellefisk. Indhandlingen af 20 tons ammasætter sker i denne uge, siger fabrikschef i Royal Greenlands fiskefabrik i Narsaq Niels Sakariassen.

- Sidste år lavede vi et forsøg, hvor lokale fiskere indhandlede ti tons ammassætter. Det gik rigtig godt, og det endte med, at lokale fiskere senere hen indhandlede 200 tons hellefisk af agnen af ammassætter der var blevet indhandlet tidligere. Derfor gentager vi successen ved at fordoble fra ti til 20 tons ammassætter, og håber på, at fiskerne vil indhandle 400 tons hellefisk senere hen, fortæller Niels Sakariassen og fortsætter:

- De lokale på 15 til 20 fiskere der indhandler her er vågne og aktive og fisker, når vejret er til det. Så også indhandlingen af stenbiderogn gik bedre end vi regnede med.

Flere tønder stenbiderrogn

Stenbidersæsonen i Sydgrønland startede den 10. april og sluttede den 26. maj.

- I år var betingelserne for fiskeri efter stenbidere ikke gunstige på grund af den hårde vinter og det ustadige vejr. Men, det endte med, at vi fik indhandlet fem tønder flere end sidste år. Vi fik indhandlet 160 tønder, mens vi fik indhandlet 155 tønder sidste år. Så jeg er tilfreds, også fordi stenbiderindhandlingen er gået opad i løbet af de sidste 5 år.

Fiskefabrikken indhandler løbende hellefisk, torsk, rødfisk og altså også ammasætter i denne uge.

Fabrikschefen siger også, at det er planen, at Narsaq fiskefabrik skal tørre torsk i fremtiden.

- Da man ikke kan følge med i efterspørgslen af tørret torsk, har Royal Greenland planer om, at tørring af torsk også skal ske i Sydgrønland. Planen er, at det bliver Narsaq fiskefabrik, der skal udføre denne opgave. Det vil give fast beskæftigelse til to personer, siger en tilfreds fabrikschef.

Som vi tidligere har fortalt skal Polar Seafood trawleren Polar Aassik også i løbet af denne sommer og efterår løbende indhandle torsk til Royal Greenlands fiskefabrik i Narsaq. Denne aktivitet øger medarbejderstaben fra seks til 15 personer.

Tekst: Inga Egede, ineg@roylagreenland.com

Foto: Niels Sakariassen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet