Royal Greenlands dialog med fiskerne i Sisimiut blev påbegyndt i 2012, hvor fiskerne ønskede mulighed for yderligere indhandlingsmuligheder, fordi den daværende Sisimiut Fish kun havde kapacitet til at indhandle rogn om foråret og højst 4 tons torsk i resten af perioden.

I 2013 fortsatte dialogen med fiskerne i Sisimiut. Royal Greenland undersøgte mulighederne for fiskeri og indhandling og indsatte et indhandlingsskib, men fiskerne udeblev.

I 2014 afholdt Qeqqata Kommunia et fiskeriseminar, hvor fiskerne fortsat gav udtryk for forbedrede indhandlingsmuligheder. Royal Greenland indsatte i samarbejde med et islandsk rederiselskab indhandlingsskibet Juni, men fiskerne skuffer igen, og indhandlingen var langt fra en succes. Royal Greenland havde forventet at indhandle 1.500-2.000 tons, men indhandlingen var på 680 tons.

I år valgte Royal Greenland at flytte en brøndbåd fra Maniitsoq til Sisimiut, så fiskerne kan få mulighed for at indhandle levende torsk, som kan transporteres til fabrikken, hvor en ny filetproduktion kan blive taget i brug med 40 nyansatte medarbejdere. Royal Greenland havde i forvejen indgået aftale med fem fiskere om indhandling, men kun to overholdt aftalen.

Derfor står Royal Greenland uforstående over for fiskernes kritik af manglende indhandlingsmuligheder i Sisimiut. I virkeligheden har Royal Greenland forbedret indhandlingsmulighederne med nul indhandling for tre år siden til i dag, hvor der kan indhandles 40 tons per døgn på de tre anlæg i området, som er Sisimiut by, Sarfannguaq og Itilleq.

Fiskeriet ved Sisimiut er ekstraordinært godt i år, og der fanges flere fisk, end Royal Greenland kan producere. I løbet af fire-seks uger vil torskefiskeriet være nedadgående, og til den tid ønsker Royal Greenland at producere så meget på land, således at den nye filetfabrik kan blive fuldt udnyttet med nye arbejdspladser, der er så hårdt brug for.

Royal Greenland har investeret i torskeproduktionen og har igangsat produktion i Paamiut, Maniitsoq, Sisimiut og Kangaatsiaq med 220 nye medarbejdere på land og langt flere indhandlere end tidligere.

Den nye form for torskeproduktion, der er i tråd med politikernes ønske om større forædling og beskæftigelse i Grønland, kan blive rentabelt og kan spredes i hele Grønland. Indsættelse af indhandlingsskibe i Grønland vil til gengæld forhale udviklingen af produktionen på land. Det samme vil gøre sig gældende, hvis Naalakkersuisut tillader indhandling til et indhandlingsskib i Sisimiut.

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet