Fiskeriet af stenbider i Grønland er nu i fuld gang med certificeringsprocessen i overensstemmelse med MSC-standarderne og kriterierne for bæredygtigt fiskeri. Derfor er nye regler indtrådt i år. De nye regler indebærer blandt andet at fiskeriet er inddelt i seks forskellige fiskeregioner fra Narsaq i syd og Upernavik i nord. I alle regioner er der fastsat datoer på, hvornår fiskeriet starter og, at fiskeriet efter stenbider skal vare i 47 dage fra start til slut. Endvidere er der bestemmelser over hvor meget der kan fanges i de forskellige fikseområder. Kvoten er på i alt 1500 tons.

- Indtil nu har vi ikke kunnet mærke, at de nye regler er indtrådt, bortset fra at der er mere administrativt papirarbejde for os og for fiskere. I vores fiskeregion, hvor Paamiut og Arsuk hører under, har vi fået en kvote på 165 tons. I 2014 havde vi en indhandling på 92 tons stenbiderogn i alt, og da vi her midt i perioden af sæsonen har indhandlet 27 tons, regner jeg ikke med, at vi vil indhandle meget mere end sidste år, siger Ilannguaq Abrahamsen.

Ifølge de nye MSC bestemmelser kan en kvote der ikke fiskes op overgå til næste region. Så hvis fiskere i Paamiut og Arsuk ikke fanger deres kvote op, vil resten af kvoten overgå til fiskere i Nuuk, der i forvejen har en kvote på 522 tons.

Royal Greenlands fabrik i Maniitsoq skal i år også benytte nye metoder under produktion af stenbiderogn. Her vil det indhandlede rogn uden forarbejdning blive pakket ned i tønder, så rognen kan holde sig frisk så længe som muligt.

Tekst: Inga Egede, royalgreenland.com

Foto: Tobias Tobiassen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet