Royal Greenland åbnede fiskeanlægget i bygden i november 2014. Anlægget i den lille bygd med 113 indbyggere var tidligere ejet af Arctic Green Food. Anlægget blev genåbnet efter at have været lukket siden 2004.

Haler op med håndkraft

Og det går rigtig godt med indhandlingen. De første måneder indhandlede fiskerne i området mere end 2,5 tons torsk. Siden har de fisket efter hellefisk og har indhandlet omkring 32 tons hellefisk, der er blevet fisket op af cirka ti lokale jollefiskere der hver især opfisker cirka 350 kilo hellefisk om dagen, når vejret er til det. Hellefisken fanges med langliner der af de fleste fiskere hales op i håndkraft.

- Vi er kun to fiskere, der har anskaffet os en benzindrevet ophaler. Hvis alle jollefiskerne havde det rigtige grej, ville der fanges flere hellefisk. De unge fiskere har i sinde at anskaffe sig det rigtige grej, så snart de har råd til det.

- Tidligere havde vi kun indkomst af sælskind. Derfor har vi i mange år levet under dårlige økonomiske forhold, med mange ubetalte regninger. Nu mærker vi alle - også den lokale Pilersuisoq - bedre tider. Det er dejligt at se unge mennesker, der tidligere måtte leve af sociale ydelser, blive selvhjulpne og at de har en lys fremtid, siger Hans Levisen.

64 årige Hans Levisen der har været formand for KNAPP i 30 år siger, at de i mange år tålmodigt har arbejdet for at få genåbnet anlægget.

- Nogle har sagt, at vi har været alt for stille og tålmodige i vore bestræbelser på genåbning af anlægget. Men vi har faktisk i stilhed kæmpet for genåbningen i mange år. Nej, vi har ikke råbt op, men vi har, lige som vore forfædre plejede at gøre det, ført en stille kamp. Vore bestræbelser har nu båret frugt, og det har vi nu stor glæde af, slutter Hans Levisen.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: Privat

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet