- Indhandling af torsk er markant bedre end 2014. Det er på grund af den store torskebestand, der er mærkbart også i Qeqertarsuaq. Torskene, som fiskerne lander, er store og flotte, siger fabrikschef i Qeqertarsuaq Emil Mølgaard.

Fiskefabrikken i Qeqertarsuaq indfryser torsk i blokke, som fiskerne fra Qeqertarsuaq og bygden Kangerluk indhandler i fiskefabrikken. Men omvendt er produktionen af krabber faldet hastigt. Disko Bugten fik i år en krabbekvote på 600 tons, men indhandlede krabber indtil nu er langt fra den tildelte kvote.

- Sidste år i november havde vi en produktion af krabber på næsten 300 tons. Men i år har vi indtil nu produceret kun 135 tons. Dette skyldes, at mange privatejede fartøjer er forældede, fordi fiskerne har haft udfordringer i vedligeholdelsen af deres fartøjer. To trawlere kan nu ikke bruges, og det har haft indflydelse på vores produktion af krabber. Derfor regner vi ikke med, at hele kvoten i år bliver opfisket, siger Emil Mølgaard.

Påvirker ikke fabriksmedarbejdere

Der er i alt 27 medarbejdere på Royal Greenlands fiskefabrik i Qeqertarsuaq. Men svingende mængder af forskellige råvarer har ikke påvirket fabriksmedarbejdernes arbejde.

- Selvom produktionen af krabber er halveret kraftigt, har vi været i stand til at beskæftige fabriksmedarbejderne hele tiden. Produktionen af torsk kræver fabriksmedarbejdere, og når krabbesektionen er ved at løbe tør for råvarer, flytter vi fabriksmedarbejdere til torskesektionen, siger Emil Mølgaard.

Fiskefabrikken i Qeqertarsuaq producerer også stenbiderrogn og hellefisk. Indtil starten af november har fiskefabrikken produceret stenbiderrogn på 70 tons og 19 tons hellefisk.

Tekst: Nathan Kreutzmann, nakr@royalgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet