- Vi er kede af, at vi på grund af vandmangel i byen har været nødsaget til at stoppe produktion af torskefileter og desværre sende tyve medarbejdere hjem i en periode, hvor der indhandles rigtig gode fangster. Men der er bare ingen alternativer, indtil Nukissiorfiit løser vandmangelen i byen, forhåbentlig i november måned, siger fabriksleder i Royal Greenlands fiskefabrik i Kangaatsiaq Abia Thorsteinsen.

Indhandlingsstop kan blive en realitet

Fabrikken har ikke lukket for indhandling af torsk, men dette kan ske inden for en uge, siger fabrikslederen.

- De fisk vi indtil i fredags fileterede fryses nu ned i blokke. Fisk der er frosset som hele fylder lang mere end fisk der er fileterede. Derfor vil vores fryselager blive fyldt op måske allerede inden for en uge. Det kan medføre, at vi bliver nødt til at stoppe for indhandling af råvarer. Dette kan ske inden for de næste seks dage, alt efter hvordan vejret arter sig, siger Abia Thorsteinsen, og fortsætter:

- Selv om vore fryselager blev tømt i søndags, så er der først afskibning af råvarer igen den 21.oktober. Da fiskerne har en god periode med gode fangster i bundgarn, regner jeg med, at de vil indhandle store mængder i den kommende tid. Hvis vores fryselager bliver fyldt op, kan vi ikke komme uden om indhandlingsstop og det vil medføre, at vi må sende op til ti flere medarbejdere hjem, siger Abia Thorsteinsen.

Abia Thorsteinsen siger, at der ikke er muligheder for ekstra afskibning af råvarer i Kangaatsiaq fiskefabrik, der har en frysekapacitet på 100 tons.

- Desværre har Royal Arctic Line ingen muligheder for ekstra afskibning, fordi Anguteq Ittuk der sejler med godstransport i området er på værft.

Fiskefabrikken i Kangaatsiaq startede med at filetere torsk i maj måned. Dette betød, at medarbejderstaben på 16-17 blev forøget med cirka 25 medarbejdere. Indtil i fredags formåede disse medarbejdere at filetere omkring 10 tons torsk om dagen.

Abia Thorsteinsen fortæller, at Nukissiorfiit oplyste om vandmangel i Kangaatsiaq i sidste uge, og at de har fået oplyst, at vandmangel problemet formodentlig vil blive løst i løbet af november måned.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.gl

Foto: RG Kangaatsiaq

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet