Royal Greenland har siden åbnet for indhandling i fiskefabrikker der har pladskapacitet til at fryse laksen hel og enkeltvis i fiskefabrikkerne i Qeqertarsuatsiaat, Nuuk, Atammik, Maniitsoq og Kangaamiut.

Men, indtil videre er det kun fiskefabrikken i Qeqertarsuatsiat der har haft en tilfredsstillende indhandling af laks, mens det går mindre godt med indhandling af laks de øvrige steder.

- Siden vi åbnede for indhandling af laks den 11. oktober har vi indhandlet i alt cirka et ton laks, siger indhandlingsformand i Qeqertarsuatsiaat Tobias Motzfeldt.

- Tre jollefiskere indhandler tilsammen cirka 300 kilo om dagen, så det går rigtig godt, siger indhandlingsformanden der også fortæller, at de renser, fjerner gæller og skæl inden de fryser laksen ned som hele.

Lille mængde

De øvrige indhandlingsanlæg har indtil videre ikke haft succes med indhandling af laks.

I Atammik er der i løbet af uge 42 blevet indhandlet blot 22 kilo laks.

- Kun en enkelt fisker har indhandlet 22 kilo laks i sidste uge, fortæller fabriksleder i Atammik Erik Hendriksen.

Maniitsoq fiksfabrik har modtaget 120 kilo laks en uge efter indhandlingen åbnede, mens Kangaamiut fiskefabrik har indhandlet 256 kilo indtil i mandags. Royal Greenlandsfiskefabrik i Nuuk har endnu ikke indhandlet laks.

I år startede laksesæsonen den 15. august med en laksekvote på 45 tons. Frem til den 9. oktober kunne fridtids – og erhvervsfiskere ikke indhandle deres fangst. Frem til starten af oktober blev 22 tons indrapporteret som været fanget. Den 9. oktober åbnede mulighed for erhvervsfangere at indhandle til fiskeanlæg. Indhandling af laks kan ske frem til 31.oktober eller indtil kvoten er opfisket.

Royal Greenland satser på at kunne indhandle 15 tons laks for i år.

- Den sene åbning af indhandling af laks til vore fabrikker er skyld i den lille mængde indhandling, siger driftschef i Royal Greenland Møller Lyberth.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: Tobias Motzfeldt

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet