Sidste år producerede fabrikken i Paamiut 60 tons frisk frossen stenbiderogn der blev pakket ned i 100 grams bægre samt i 1- og 6,2 kilo pakninger. I år skal fabrikken i Paamiut producere 35 tons friskfrossen rogn.

Kundernes smag

- I år skal fabrikken producere 35 tons frisk frossen stenbiderrogn der skal pakkes i 100 gram bægre og 6,2 kilo blokke, fortæller produktchef i Royal Greenland Niels Wann.

- Grunden til, at der skal produceres i mindre mængder i år skyldes at salget af produktet er sværere end forudset. Samtidig udvikles der i Japan et rogn produkt tilsat forskellig smag til det asiatiske marked. Og det tager tid at sikre, at produktet falder i kundernes smag, siger Niels Wann.

I år vil produktionen blive koncentreret om 100 grams bægre til supermarkeds-og restaurations kunder i Danmark samt i 6,2 kilo blokke til det japanske marked.

- Sidste år producerede vi også i blokke af 1 kilo, der hovedsageligt var beregnet til restaurationskunder især i Danmark. Men pakningen er for stor i forhold til risiko for udsmid. Det har således vist sig, at kunderne er tilfredse med bægrene af 100 gram, siger Niels Wann.

Muligheder

Niels Wann Jensen fortæller ligeledes, at Royal Greenland hele tiden arbejder på, at finde nye kunder og, at det derfor ikke kan udelukkes at fabrikken i Paamiut kan få ordrer på større mængder frisk frossen stenbiderogn senere hen.

- Det er ikke utænkeligt at også andre Royal Greenlands fabrikker kan producere frisk frossen stenbiderrogn, specielt hvis Japan - produktet lykkedes. Men fabrikken i Paamiut har selvfølgelig første prioritet da alle faciliteter til produktion af frisk frossen stenbiderrogn er til stede, siger Niels Wann og uddyber:

- Den grønlandske stenbiderrogn er jo også MSC godkendt, og det vil åbne for salg i lande der prioriterer MSC mærkning.

Fabrikschef Ilannguaq Abrahamsen oplyser at cirka ti til 15 medarbejdere vil blive beskæftiget inden for produktion af frisk frossen stenbiderogn imod 20 sidste år.

Fiskeri efter stenbiderogn i forvaltningsområde 1E, dvs. Arsuk og Paamiut åbner den 15. april.

Forvaltningsområde 1E har en kvote på 165 tons stenbiderrogn. Fabrikken i Paamiut skal derfor pakke en stor del af det indhandlede i tønder.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet