KNAPK mener, at det fejlslagne fiskeri efter stenbider skyldes dårlig vejr samt 47 dages reglen. Derfor arbejder fisker-og fanger organisationen nu på, at få afskaffet 47 dages reglen.

- Den lille indhandlingsmængde skyldes hovedsageligt det dårlige vejr, da rognsæsonen startede i år. Derfor blev fiskeriet i Sydgrønland forlænget, imens forvaltningsområdet i Midtgrønland fik afslag på forlængelse. Så det er ikke inddeling i forvaltningsområder der er skyld i dårlig rognfiskeri i år. Men, derimod vejrlige forhold samt 47 dages reglen som ikke passer til de vejrlige forhold i Vestgrønland, siger direktør i KNAPK Petrus Biilmann.

I sidste uge – da indhandlingen var stoppet i de fleste forvaltningsområder - var cirka 737 tons ud af en kvote på 1500 blevet indberettet for at være indhandlet i samtlige forvaltningsområder.

Indhandlet 45 procent mindre

Fredag var sidste indhandlingsdag i det nordligste forvaltningsområde - Qeqertarsuaq.

- Vi har indhandlet 38 tons i år, imens vi fik indhandlet hele kvoten på 63 tons på forlænget fiskeri sidste år. Så i år har vi indhandlet cirka 45 procent mindre end sidste år, fortæller fabrikschef i Royal Greenlands fabrik i Qeqertarsuaq Emil Mølgaard.

Og, lignende tal – nogle højere andre mindre indhandlingsmængder er gældende for de fleste af Royal Greenlands fabrikker og indhandlingsanlæg på kysten. Kun indhandlingsanlæggene i bygderne Ikamiut og Ikerasaarsuk har haft større indhandlingsmængde af stenbiderrogn i forhold til sidste år.

47 dages regel skal afskaffes

Inddeling i syv forvaltningsområder, hvor fiskerne i et forvaltningsområde kan fiske deres kvote op på 47 dage, blev indført sidste år. En regel, der indebærer, at når kvoten i et forvaltningsområde ikke bliver opfisket indenfor de 47 dage, bliver den resterede kvote overdraget til næste forvaltningsområde, blev også indført sidste år.

KNAPK der i samråd med fiskerne afgør, hvornår fiskeriet efter stenbider skal starte i de syv forvaltningsområder mener, at 47 dages reglen bør afskaffes.

- I KNAPK arbejder vi på at få 47 dages reglen fjernet og erstattes alene med områdekvoter, således at forvaltningsområdernes indhandlingssteder afgør om rognen nu er stor nok til produktion, når sæsonen starter. Disse skal også afgøre, hvornår rognen er for modent til produktion, når fiskeriet skal slutte. Det betyder, at vi arbejder på, at stenbider fiskeriet skal fortsætte indtil kvoten er opfisket- eller rognen er blevet for modent til produktion, siger Petrus Biilmann.

Sidste år blev kvoten på 1500 tons stenbiderrogn heller ikke opfisket, da kun cirka 1000 tons stenbiderrogn blev indhandlet.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: John David Eriksen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet