- Det går rigtig godt med Dene Games konkurrencerne. Alt er gået efter planen og der kommer rigtig mange tilskuere til konkurrencerne på Ukaluisoq Skolen. Derfor har både sportsudøvere og dommerne kun ros til Dene Games kommitièn i AWG 2016, fortæller dommer i Dane Games Claus Nielsen.

Claus Nielsen der til dagligt er ansat som HR konsulent i Royal Greenland. Han har ligesom 24 andre ansatte i Royal Greenland tilmeldt sig som frivillig under årets store arktiske sportsbegivenhed i Nuuk.

Cirka 100 sportsfolk fra syv forskellige lande og delstater deltager under konkurrencerne i Dene Games i dette års AWG.

Indianske jagtmetoder som sportsdisciplin

Claus Nielsen har i forbindelse med sit tidligere arbejde som Generalsekretær i Grønlands Idrætsforbund deltaget i Arctic Winter Games siden 2000 og kender således meget til den indianske sportsdisciplin.

- Dene Games stammer fra indianske jagtmetoder der er blevet udviklet som sportsgrene for at vise muskelkraft. En af disciplinerne hedder "Snowsnake", der går ud på at kaste en pind langs hen over gulvet. Denne disciplin stammer fra indianernes jagtmetode af liggende rensdyr, mens "Stick pull" stammer fra en jagt metode af ørreder i floder. Ørreder er jo slimede og man skal have godt med muskelkraft i hænderne og armen for at tage en ørred op fra elven. Derfor går" Stick pulll" ud på, at vise sin muskelkraft ved, at to kæmpende trækker på en træpind der er smurt ind med fedt. Der er andre discipliner der går ud på at vise muskelkraft, men også indianske lege er med som discipliner i Dene Games, fortæller Claus Nielsen og fortsætter:

- De indianske - og inuit lege har altid været hovedattraktioner i alle tidligere afholdte AWG i forskellige delstater i både Canada og Alaska. Folk strømmer til for at se de forskellige konkurrencer i de indiaske – og Inuit lege - og sådan har det også været i dette års AWG. Folk er strømmet til, derfor har vi desværre også haft for lidt plads her i Ukaliusaq Skolens gymnastiksal.

Elleve sportsudøvere fra Grønland deltager i konkurrencerne i disciplinen. Indtil videre er det deltagere fra Nunavut, Yukon, Alaska og North West Territories der har høster flest medaljer i Dene Games i AWG 2016.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: John David Eriksen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet