Det siger 17 årige Aatitta Nathansen fra Qaqortoq. Aatitta var på ASF ophold i Spanien fra september 2015 til juli 2016.

Aatitta Nathansen var kun 16 år, da hun tog til Spanien i september 2015. De første seks måneder boede hun hos et kvindeligt par med et lille barn. Familien boede i Spaniens nordlige del i byen Santiago De Compostela, hvor der tales to sprog- galisisk og spansk. Senere kom Aatitta til at bo hos en anden familie i La Coruña.

Royal Greenland A/S har sponsoreret Aatitta Nathansen's AFS ophold i Spanien.

To sproget

- I starten havde jeg svært ved at forstå sproget og kulturen. Især havde jeg svært ved at indordne mig spaniernes støjende adfærd når de talte til hinanden. Men med tiden prøvede jeg på at indordne mig og forstod, at det er deres måde at få hinandens opmærksomhed på og, at det er en del af deres kultur. Også sproget var svær at forstå, fordi folk i Santiago er to sproget, galisisk og spansk, fortæller Aatitta Nathansen.

Aatitta gik i en skole, hvor eleverne hovedsageligt talte galisisk- en dialekt, der tales af et mindretal i det nordlige Spanien.

- Folk talte hovedsageligt galisisk i Santiago. Derfor havde jeg svært ved at lære spansk. Senere fik jeg mulighed for at komme på en aftenskole, hvor de udelukkende talte spansk. Det var hård at gå i skole om dagen og igen om aftenen. Men, jeg fik lært spansk, siger Aatitta Nathansen, der kom til at bo hos en anden familie efter seks måneders ophold i Santiago De Compostel.

Kulturforskelle

- Selvfølgeligt var det svært at skulle forlade min første plejefamilie, fordi jeg havde fået et tæt forhold til dem. Men, jeg kom til at bo hos en familie med tre børn som jeg også blev glad for, fortæller Aatitta Nathansen.

- Spaniernes familierelationer er helt anderledes end vores. De har ikke så tætte bånd til deres familier som vi har i Grønland. Men, det er bare én af de mange kulturforskelle jeg lærte om, under mit ophold i Spanien, hvor jeg også lært en masse om mig selv.

- Mit ophold i Spanien var en stor omvæltning, men samtidig fik jeg lært en masse om mig selv. Jeg var en lukket og genert person, der holdt mig for mig selv, inden jeg rejste. Men under mit ophold i Spanien åbnede jeg mig og fik lært, hvordan jeg skal gebærde mig blandt mennesker. Så, når jeg i dag tænker tilbage på mit ophold i Spanien, er jeg glad for at jeg fik mulighed for at lære mig selv at kende. Ikke mindst er jeg lykkelig over, at jeg fik mulighed for at lære alle de mennesker at kende jeg mødte under mit ophold i Spanien, siger Aatitta Nathansen.

Aatitta der nu går i GUX i Aasiaat er helt sikker på, at hun vil få gavn af sit ophold i Spanien.

- Jeg er sikker på, at jeg vil få glæde af, at jeg nu kan tale spansk. Jeg kan tale spansk med turister, men måske vil jeg også få glæde af det uddannelsesmæssigt, fordi geografi er mit ynglings fag, siger Aatitta Nathanasen, og fortsætter:

- Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke de der har støttet mit AFS ophold i Spanien. Foruden den støtte jeg fik, havde jeg ikke fået mulighed for at lære om mig selv, den spanske kultur - og sprog at kende.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: Privat

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet