- Det betyder rigtig meget for mig, at Royal Greenlands fabrik igen åbner for indhandling, fordi jeg nu kan indhandle flere fisk og dermed tjene flere penge, siger fisker i Uummannaq, 42 årige Hans Kristian Mørch, der indhandlede 3,3 tons hellefisk søndag den 2. april til Royal Greenlands fabrik.

Hans Kristian Mørch har fanget sin fangst på to et halvt døgn på isen ud for Uummannaq. Han fisker både med garn og langline og transportere sin fangst i kar på sin snescooter.

- De 1600 kilo har jeg fanget med garn og de 1700 kilo med line. Jeg har en medhjælper der hjælper mig med mit fiskeri, siger Hans Kristian Mørch.

Hans Kristian Mørch skal som alle andre fiskere i Uummannaq bestille en tid, når han skal indhandle til Royal Greenlands fabrik, fordi fabrikken indhandler efter landingsplaner, for at tilpasse indhandling og produktion.

- Jeg skal indhandle igen den 5. april, men jeg kunne have indhandlet flere fisk, hvis det var muligt at indhandle oftere. Så jeg har forhåbninger til, at fabrikken nu er åbnet med bedre udstyr og større frysekapacitet, at siger Hans Kristian Mørch.

Mangler folk

Men, Royal Greenlands fabrik i Uummannaq må fortsat indhandle efter landingsplaner, også selv om fabrikken nu efter renovering og udvidelse har kapacitet til at producere flere fisk og nu har langt større indfrysnings-og lagerkapacitet.

- Vi har siden vi åbnede haft udfordringer med mangel på arbejdskraft. Vi startede med at producere hale-og hovedkappede hellefisk, men siden søndag har vi produceret hele hellefisk som vi indfryser. Vi har forsøgt at løse mangelen på arbejdskraft ved blandt andet ved at hente tre medarbejdere fra én af bygderne, og ved at aflyse et kursus for nogle af vore medarbejdere. Så indtil videre har vi til dels løst problemet med mangel på arbejdskraft og starter med at producere hale – og hovedkappede fisk igen onsdag i denne uge. Men, vi har brug for flere folk på fabrikken, så vi kan starte med at producere fileter, siger fabriksleder i Royal Greenlands fabrik i Uummannaq, Kirsten Nielsen Jensen.

Fiskere i Uummannaq der indhandler til Royal Greenlands fabrik har under renovering og udvidelse på fabrikken i Uummannaq indhandlet til to forskellige indhandlingsskibe, hvoraf det ene -før islæg - lå i havet ud for Uummannaq. Efter islæg har fiskerne indhandlet til et andet indhandlingsskib, der ligger på isen ud for fabrikken. Her har 16 medarbejdere på Royal Greenlands fabrik arbejdet i to holdskift indtil den ny renoverede fabrik startede med at producere igen i sidste uge.

Tekst og foto: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet