- For at lette arbejdsgangen i forbindelse med sæsonarbejdere, der skal arbejde i Royal Greenlands fabrikker, hvor der er behov for arbejdskraft, overtog Royal Greenland i 2016 igennem en godkendelse fra Selvstyret de administrative opgaver i forbindelse med rekruttering og rejser for sæsonarbejdere. Efter vi overtog de administrative opgaver fra kommunerne, går det nu hurtigere med at rekruttere arbejdskraft fra andre byer og bygder. Således har HR afdelingen i år arrangeret rejser for 23 sæsonarbejdere, hvoraf de fire kommer fra bygder i Østgrønland, siger HR- administrationsleder i Royal Greenland, Svend Larsen.

I år arbejder elleve sæsonarbejdere fra Kullorsuaq i Royal Greenlands anlæg i Ikerasak og Ukkusissat, imens andre sæsonarbejdere fra Aasiaat, Qeqertarsuaq samt andre bygder arbejder i Royal Greenlands anlæg i Qeqertaq. Andre sæsonarbejdere, blandt andre fire fra Tasiilaqs bygder, arbejder i Royal Greenlands anlæg i bygder ved Upernavik.

- I år har vi i samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq rekrutteret fire sæsonarbejdere fra Østgrønland. P.t. arbejder disse nu i flere af Royal Greenlands bygdeanlæg ved Upernavik, siger Svend Larsen.

Kontrakt

Rekruttering af sæsonarbejdere til Royal Greenlands fabrikker og anlæg har foregået i mange år. Derfor har Royal Greenland i årenes løb købt huse, hvor sæsonarbejdere indkvarteres. Sæsonarbejdere hos Royal Greenland får betalt deres rejser via Selvstyrets mobilitetsfond, imens Royal Greenland sørger for indkvartering. Sæsonarbejderne underskriver en kontrakt på seks måneder, når de indgår en kontrakt via Selvstyrets mobilitetsfond.

- For at imødekomme behovet for arbejdskraften i de forskellige byer og bygder, har Royal Greenland købt huse, hvor sæsonarbejderne indkvarteres. De medarbejdere, der ønsker at rejse tidligere før de seks måneder er gået, betaler selv for deres hjemrejser. Denne regel er en betingelse, der er et krav for at indgå en kontrakt via Selvstyrets mobilitetsfond, siger Svend Larsen.

Svend Larsen siger, at rekruttering af sæsonarbejdere har været en god løsning for Royal Greenland i mange år.

- Det er en god løsning, fordi vi får folk, der kan sørge for produktionen.

Det er dog ikke kun Selvstyrets mobilitetsfond, der bliver benyttet i forbindelse med sæsonarbejdere på Royal Greenlands fabrikker og anlæg på kysten.

- Flere fabrikker har sæsonarbejdere, der kommer fra de nærliggende bygder. For eksempel har Royal Greenland i år købt et hus mere i Kangaatsiaq, hvor sæsonarbejdere fra de nærliggende bygder bor, når de på egen regning rejser til byen for at arbejde i Royal Greenlands filetfabrik i Kangaatsiaq, siger Svend Larsen.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet