Da vi talte med Samuel var han på en anderledes opgave i Tasiusaq, en anden bygd i nærheden af Nutaarmiut i Upernavik distriktet. Det viste sig, at han var taget til Tasiusaq for at tolke for to nye Nordjobbere fra Finland, der skulle arbejde i Royal Greenlands fabrik.

Samuel arbejdede som Nordjobber i Nutaarmiut sidste sommer, og denne gang faldt han hurtigt til på stedet.

- Jeg ønskede at komme tilbage til Nutaarmiut, fordi jeg savnede stedet og folkene der, som er så venlige. Selvom der ikke er internetforbindelse på stedet, så trives jeg med at være tilbage. I det hele er det dejligt at komme tilbage til naturen i Upernavik området, fortæller Samuel.

Samuels chef, Arnannguaq Eskildsen, som er anlægsleder i Nutaarmiut fortæller, at hun for tiden har seks Norjobbere på arbejde.

- Vi har Nordjobbere på arbejde, fordi vi har svært ved at skaffe medarbejdere. De skal selvfølgelig oplæres i starten, men de kommer hurtigt efter og kan arbejde godt som os andre. Vi kommunikerer med hinanden på dansk, svensk og engelsk, og når vi ikke kan forstå hinanden, så kan vi altid gøre os forståelige ved hjælp af fagter, griner Arnannguaq.

Royal Greenland har haft Nordjobbere i arbejde i et par år. I år har virksomheden 37 Nordjobbere i arbejde, 11 i Maniitsoq, fem i Paamiut, otte i Ilulissat, seks i Nutaarmiut, tre i Tasiusaq og fire i Uummannaq.

- Vi har mulighed for at modtage ansøgninger fra unge mennesker fra hele Norden, som vil op og opleve Grønland og eventuelt fiskeindustrien i en fabrik. Det er typisk unge under uddannelse eller unge, som tager sabbatår. Nogle får noget af et kulturchok, og andre er vilde med det. Fordi de er nordiske statsborgere er det nemt for os at tilkalde og eventuelt flytte rundt på dem, hvilket er en stor fordel, fortæller Mikkel Krogh Søndergård, der er projektkoordinator i Royal Greenland og som i år er ansvarlig for rekruttering og koordinering af Nordjobbere.

Samuel Macario er blandt Nordjobbere, der er vilde med at være i Grønland. Han var samtidig på arbejde på fabrikken under opholdet i Tasiusaq, da han var der for at være oversætter for andre Nordjobbere. Han fungerede derfor som en slags vejleder for andre Nordjobbere.

I Sverige, hvor Samuel kommer fra, havde han netop færdiggjort et semester, hvor han læste molekylær biologi på universitetet LifeSciense. Han overvejer at uddanne sig som marinbiolog. Indtil videre høster han erfaring ved at være Nordjobber.

- Jeg synes også rigtig godt om grønlandsk mad, som består af fisk og sælkød. Så selvom det er hårdt at arbejde på fabrik, så trives jeg med at være Nordjobber i Grønland, siger Samuel Macario.

Tekst: Káte Hansen, kaha@royalgreenland.com

Foto: RG Nutaarmiut

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet