Det meste af de indhandlede hellefisk, der går til hellefiskeproduktion, er transporteret fra Ilulissat, men udover produktion af hellefisk er produktion af torskefilet og produktion af frosne hele torsk blev opstartet siden fjor, fordi hellefiskebestanden i Ilulissat området er faldende. Torskeproduktionen har sine fordele, siger fabrikschefen i Qasigiannguit.

- Da vi har anskaffet en fileteringsmaskine til torsk, foretager fabriksmedarbejderne produktion af torskefileter, når hellefiskeproduktionen sættes på standby grundet få få mængder af indhandlede hellefisk. Selvom, der på nuværende tidspunkt kun er et arbejdshold grundet vores dalet hellefiskeproduktionskapacitet, har fabriksmedarbejderne heldigvis rigeligt at lave, siger fabrikschefen i Qasigiannguit Hans Grønvold.

Fiskere har denne sommer i juli indhandlet i alt 130 tons torsk til fabrikken i Qasigiannguit. Nogle af de indhandlede torsk er gået til produktion af torskefileter, mens resten er gået til produktion af frosne hele torsk til videreforarbejdning og som eksportvare.

- Produktion af hellefisk, der har en langt højere kilopris, prioriteres stadig på fabrikken i Qasigiannguit, selvom torskeproduktionen har sine fordele, da den holder fabriksmedarbejderne beskæftiget. Vi foretager torskefiletproduktion alt efter mængderne af indhandlede hellefisk, men vi sætter torskeproduktionen på standby og foretager produktion af frosne hele torsk i stedet for, når mængderne af indhandlede hellefisk stiger, fortæller fabrikschefen i Qasigiannguit Hans Grønvold.

For tiden er der 96 fabriksmedarbejdere på Royal Greenlands fabrik i Qasigiannguit, og som regel er der ca. 140 fabriksmedarbejdere i højsæsonen.

Tekst: Marie Kuitse Kristensen, mkri@royalgreenland.com

Foto: Inga Egede

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet