Royal Greenlands fabrik i Nuuk har i de seneste år mistet omkring fem indhandlere, der ikke har kunnet leve op til de indhandlingskrav, der skal sikre kundernes ønsker om gode produkter.

Som alle andre fabrikker i Grønland, der ejes af Royal Greenland, følger fabrikken i Nuuk en landingsplan, der blandt andet skal sikre, at fabrikken modtager så friske fisk som muligt.

- Det sker, at vi må takke nej til at modtage fiskernes fangst, fordi vi har nogle indhandlingskrav, som vi skal følge, så kunderne kan få præcis de produkter, som de efterspørger, siger Niels Hansen, der er indhandlingsleder på fabrikken.

Landingsplanen, der udarbejdes i samarbejde med fiskerne, skal blandt andet sikre, at fabrikken modtager forsvarligt bearbejdede fisk og skal også sikre, at fabrikken får mulighed for at planlægge produktionen.

- Nogle af de fiskere, som vi har måttet afvise, har svært ved at forstå, at vi ikke kan modtage fisk, der end ikke er iset eller fisk, der er for gamle og som er begyndt at rådne. Og derfor må vi til stadighed forklare over for enkelte fiskere, at hvis de vil indhandle hos os, så må de følge vore krav, og de kan til gengæld få højere indhandlingspris.

- Men nogle af fiskerne bliver bare gnavne eller bliver ligefrem fjendtlige over for Royal Greenland og vælger at indhandle hos konkurrenten, forklarer Niels Hansen.

Niels Hansen forklarer, at der er andre fiskere, der forsøger at indhandle fisk uden at have aftalt det med fabrikken:

- Fiskerne har svært ved at forstå, at vi er nødt til at arbejde med indhandlingsplaner i samarbejde med fiskerne, så vi kan producere så friske fisk som muligt. Vi kan sågar modtage fisk om aftenen, men så skal vi have aftalt det på forhånd, så vi kan planlægge arbejdstider for vore medarbejdere.

Royal Greenlands fabrik i Nuuk, der kan modtage 30 tons pr. dag, har stabile indhandlere, der lander prima fisk, men har plads til yderligere.

Almindelig indhandling kan ske fra klokken 7.00 om morgenen til klokken 16.00. Derudover kan der aftales indhandling om aftenen.

Tekst & foto: Káte Hansen, kaha@royalgreenland.com

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet