- Vi fik sendt de sidste forsendelser af vintertørret torsk i starten af juni måned. Da vi som bekendt har haft en kold og lang vinter, er det gået godt med vores produktion af vintertørret torsk i år, siger anlægsleder i Kangaamiut Kristian Larsen.

Giver beskæftigelse

Produktion af den populære og delikate produkt starter i november og giver beskæftigelse til cirka 16 medarbejdere i to hold frem til januar, hvor råvarerne bliver hængt til tørre. Senere, når færdigvarerne pakkes ned fra februar til frem til juni beskæftiger Royal Greenlands anlæg i Kangaamiut op til 14 medarbejdere med tørfiskeproduktion.

- Vi starter med at samle torsk til tørring allerede i august måned. Vi nedfryser råvarerne fra august frem til november, hvor vi derefter fileterer og hænger de første fisk op til tørring. Så alt i alt har vi siden november fileteret mellem 35 -40 tons råvarer der løbende er blevet hængt til tørring, indtil det sidste blev tørret og pakket i starten af juni. Vi har ligesom det forrige år produceret mellem ni og ti tons færdigvarer af vintertørret torsk i år, fortæller anlægschefen.

Anlægget i Kangaamiut producerer vintertørret tørfisk af råvarer fra lokale fiskere, men får også tilsendt råvarer fra for eksempel Royal Greenlands fabrik i Qeqertarsuaq, men Kristian Larsen håber på, at de lokale fiskere kan forsyne dem med råvarer i næste sæson.

- Vi håber på at lokale fiskere kan forsyne os, fordi de lokale fiskeres råvarer er lettere at forarbejde og smager bedre, siger Kristian Larsen.

Royal Greenlands anlæg i Kangaamiut starter årets torskesæson med indhandling og produktion af torsk der nedfryses i blokke i denne uge. Sortering af torsk til vintertørring starter i august måned.

Forsyner hele Grønland

Royal Greenlands hjemmemarked der pakker det vintertørrede torsk og sender den populære og smagfulde færdigvare til detailkæder samt mindre forretningsdrivende i hele Grønland, bliver også forsynet af vintertørret torsk fra Royal Greenlands anlæg i Attu og Akunnaaq samt Royal Greenlands fabrik i Uummannaq. Dog har Royal Greenlands fabrik i Uummannaq ikke produceret vintertørret torsk i år, på grund af renovering og udvidelse fra juni 2016 til og med marts 2017.

Royal Greenlands fabrikker i Nuuk og Maniitsoq producerer maskintørret torsk, der sendes til forbrugere i hele Grønland.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet