Rejefabrik i Ilulissat lukkede ned for produktionen den 9. marts, imens Royal Greenlands fabrik i Qasigiannguit indhandler fisk i små mængder og producerer derfor én eller to dage om ugen. I Kangaatsiaq er filetproduktionen ved at gå i gang igen efter produktionsstop af fileter siden den 17. februar.

Anløb ikke i havn

Produktion af rejer i Royal Greenlands fabrik i Ilulissat stoppede den 9. marts, fordi Royal Arctic Lines skip der medbragte råvarer, på grund af islæg i området, ikke kunne anløbe i havn den 3. marts.

- Da en sending rejer som vi skulle producere på fabrikken ikke er ankommet, har vi været nødt til at lukke ned for produktionen. Derfor har vi været nødsaget til at hjemsende cirka 50 medarbejdere den 9. marts, siger fabrikschef i Royal Greenlands fabrik i Ilulissat Jensigne Schmidt.

Rejeproduktionen i Ilulissat vil først starte op igen, når Royal Arctic Lines skibe igen kan anløbe Ilulissat. Dog vil medarbejdere på Royal Greenlands fabrik i Ilulissat, der er beskæftiges med indhandling, sortering og isning af hellefisk fortsat være beskæftiget, så længe der indhandles hellefisk fra fiskere der fisker på isen.

Hellefisken der bliver indhandlet til Ilulissat bliver frossen ned, fordi det på grund af islæg ikke kan transporteres til Qasigiannguit, hvor det normalt produceres.

Producerer mindre mængder

Royal Greenlands fabrik i Qasigiannguit har på grund af islæg i området produceret mindre mængder hellefisk siden den 7. marts.

- På grund af islæg og da vi løb tør for frosne råvarer, har vi kun produceret små mængder hellefisk siden den 7 marts. Så alt efter, hvor meget der indhandles af lokale fiskere der fisker på isen, så er indhandling af hellefisk og torsk og andre fiskearter åben. Så vi har sat os for at producere én gang om ugen. Det vil give beskæftigelse til et arbejdshold på cirka 60 medarbejdere, siger fabrikschef i Royal Greenlands fabrik i Qasigiannguit Hans Grønvold.

Royal Greenlands fabrik i Kangaatsiaq har også på grund af islæg i området haft mindre indhandling, og har derfor siden den 17. februar ikke produceret torskefileter, men indfrosset de indhandlede råvarer.

- Da fiskerne igen er begyndt at fiske med garn, er vi gået i gang med at gøre os klar til at producere fileter igen. Så alt efter indhandlingsmængderne, vil de fleste af vore 25 medarbejdere på fabrikken snart blive beskæftiget igen, siger fabrikschef i på Royal Greenlands fabrik i Kangaatsiaq, Abia Thorsteinsen.

Medarbejderne i Royal Greenlands rejefabrik i Ilulissat skal imens der er produktionsstop på fabrikken på et produktions-og hygiejnekursus i uge 12 og 13.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet