Udfordringerne med manglende leverancer af tomme containere og paller gælder stort set for de fleste af Royal Greenland's 38 fabrikker i Grønland og for en del losninger af trawlere.

Eksempelvis har fabrikken i Maniitsoq haft udfordringer med leverancer af tomme containere i en længere periode, hvilket nu er resulteret i, at fryselageret på fabrikken er fyldt. Så længe fryseren er fyldt, kan produktionen ikke fortsætte.

Fabrikschefen i Maniitsoq må oveni den hektiske aktivitet under produktionen i dagligdagen bruge mange kræfter på at sikre leverancer af tomme containere.

- Vi har haft rigtig store udfordringer med RAL's leverancer af tomme containere. Selvom vi planlægger et stykke ud i fremtiden og booker containere på bestemte tidspunkter, er vi hele tiden på randen af at lukke ned for fabrikken og sende folk hjem, hvilket ikke er betryggende, hverken for virksomheden, medarbejderne eller fiskerne, siger Susanne Marie Knudsen, fabrikschef på Royal Greenland's fabrik i Maniitsoq og fortsætter:

- Vi kan ikke engang producere vores populære ferske fisk, fordi vi ikke kan planlægge på grund af de usikre anløb af skibe, der afløses på ingen tid.

Tæt samarbejde med RAL

Trods et tæt samarbejde mellem logistikafdelingerne i Royal Arctic Line og Royal Greenland er udfordringerne svære at komme til livs, også selvom fabrikkerne booker ekstra containere og paller for at sikre sig mod overraskelser. Eksempelvis er fabrikkerne ved Upernavik distriktet og Saqqaq hårdt ramt i forhold til manglende paller, hvor Saqqaq forgæves har ventet på at få leveret paller i to måneder.

Også driften til vands udfordres af den uholdbare service fra RAL. Et af Royal Greenland's trawlere, Akamalik, må se frem til at ligge ved kaj i Sisimiut i to dage, til trods for at en losning var booket sidste år.

- Havde vi vidst, at RAL ville melde ud dagen før vi skulle losse, at losningen ikke ville blive til noget, kunne vi have forsøgt at skifte folk i Upernavik og fortsat fiskeriet deroppe. Det er meget frustrerende, og Royal Greenland mister indtjening, når vi bliver forstyrret i vores planlægning og fiskeri på grund af dårlig planlægning i RAL, siger Jens Bisgaard, der er trawlerchef i Royal Greenland.

Med de store udfordringer in mente har Royal Greenland derfor svært ved ikke at være bekymret for både forsyning og afskibning inden isen lægger sig i Nordgrønland.

Tekst: Káte Hansen, kaha@royalgrenland.com

Foto: John David Eriksen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet