- Vi blev ramt af tekniske problemer kort efter vi fik Jaaku Malik hjem til Qeqertarsuaq i juni. Derfor startede vi først med hellefiskeri og siden på krabbefiskeri i Upernavik området i midten af august. Vi har på to togter i Upernavik området indhandlet omkring 18-19 tons krabber, og det er jeg godt tilfreds med, siger den 44 årige fisker, der selv hentede sit nye fartøj, der er bygget på Fåborg værft.

Stræber

Jørgen Peter Jensen der også ejer en 42 fods træbåd, har siden 2013 stræbt efter at få en større båd, hvilket så lykkedes i år. Hans nye båd, Jaaku Malik, der er et kombinationsfartøj til fiskeri efter hellefisk, torsk samt krabber er 14,95 meter lang, 5,70 meter bred, og har en last, der kan rumme cirka ni tons krabber og omkring 23-24 tons fisk.

- Jeg har stræbt efter at få en ny og større båd siden 2013. Derfor føler jeg mig heldig og taknemmelig over, at jeg fik økonomisk støtte fra Royal Greenland til køb af min nye båd. Jeg har nu fået mulighed for at fange langt flere krabber og fisk end tidligere. Ja, faktisk har jeg indtil nu allerede fordoblet min indhandling af krabber i forhold til sidste år, siger Jørgen Peter Jensen.

Muligheder i Upernavik området

Jørgen Peter Jensen og hans besætning på tre sejler 167 sømil fra Qeqertarsuaq, hvor de indhandler, og frem til Upernavik området, hvortil Jaaku Malik afsejlede på sit tredje togt onsdag i denne uge.

- Vi sejler omkring 167 sømil for at nå frem til vore fiskeområder ved Upernavik, og det er en lang strækning. Men, jeg fisker i Upernavik området, fordi jeg mener, der er gode muligheder for fiskeri efter krabber der. Da vores krabbefangst kan holdes levende i op til seks dage i isede kasser, har vi fisket i seks dage i de to togter, vi hidtil har foretaget i Upernavik området. Vi sejler cirka 34 timer på hver strækning mellem Qeqertarsuaq og Upernavik, fortæller den erfarne fisker.

Jørgen Peter Jensen vil gerne fiske efter krabber i Upernavik området, så længe vejrliget tillader det.

- Jeg har gode forhåbninger om godt krabbefiskeri i Upernavik området – også i fremtiden. Men, når det på grund af vejrliget ikke længere er muligt at fiske i Upernavik området i år, har jeg forhåbninger om at få licens til krabbefiskeri i forvaltningsområdet Nuuk-Paamiut. Hvis jeg får licens, vil jeg gerne fiske der, når krabbefiskeriet åbner i oktober, fordi jeg helst vil fiske efter krabber. Men, jeg har en kvote til hellefiskeri i forvaltningsområderne Diskobugten og Upernavik. Hvis jeg ikke får licens til krabbefiskeri i sydligere områder, har jeg muligheder for hellefiskeri i Diskobugten, siger Jørgen Peter Jensen.

Et andet nyt krabbe-og fiskefartøj, Laila K fra Paamiut, der nu er på krabbefiskeri i Kangaatsiaq området, indhandler også til Royal Greenlands fabrik i Qeqertarsuaq.

Tekst: Inga Egede. ineg@royalgreenland.com

Foto: Emil Mølgaard

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet