You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Læs mere om Naturfisk

Havkat

Havkatten, også kaldet havets ulv, har stærke kæber med store tænder, der sidder både på kæberne og i ganen

Havkat (Anarhichas Minor) er kendt for sine stærke kæber fyldt med kraftige tænder, som bliver skiftet ud hver vinter. Den plettede havkat, som den grønlandske havkat kaldes, er udbredt i vestkysten fra det sydlige Grønland til det nordlige omkring Upernavik, og til Tasiilaq i østkysten.

Produkter af havkat

Royal Greenlands havkat kan fås i to forskellige udskæringer. De bliver produceret som koteletter og midterstykker i Nuuks fabrik. Disse produkter sælges primært hos detailhandelen. De kan og bliver også solgt til Royal Greenlands Foodservice kunder i Grønland, samt De Grønlandske Huse og Det Grønlandske Patienthjem i Danmark.

Derudover findes de også som ræklinger, som tørres i Kangaatsiaq over vinteren. Det færdige produkt bliver sendt til Nuuk og færdigpakket.

Den plettede havkat kan blive op til 145 cm lang, kan veje op mod 20 kg og lever op til 14 år

Havkatten i havet

Den plettede havkat er gulbrun med mørke pletter på kroppen, hoved og rygfinne. Den er langstrakt med et stort hoved og lang ryg- og gatfinne. Den har meget stærke kæber, der er fyldt med kraftige tænder, som skiftes ud hver vinter. Det er en halvfed fisk, der indeholder masser af sunde vitaminer og mineraler, her i blandt omega-3 fedtsyrer, selen, jod og E vitaminer.

Havkatten lever i 500-600 meters dybde på blød mudder- eller sandbunde, og kan ofte findes i fjordene. Her består dens føde af muslinger, krebsdyr og snegle. Skallerne knuses med deres kraftige kæber og skarpe tænder.

Havkatten gyder om foråret, hvor den kan producere op mod 50.000 æg

Vejen til markedet

Det er primært jollefiskere som indhandler havkat. Herefter bliver de produceret i Royal Greenlands fabrikker enten som midterstykker eller ræklinger, hvor de herefter sælges til detailhandelen i Grønland. Herudover er det muligt for storkøkkener, kantiner og restauranter/caféer at købe havkat fra Royal Greenland i hele Grønland. Der er efterspørgsel efter havkat i De Grønlandske Huse, samt Det Grønlandske Patienthjem i Danmark.

Derudover sælges den som filet portioner i Danmark, Frankrig og England.

Havkat i køkkenet

Havkattens kød har en flødefarvet og pink glød der har en behagelig og fast tekstur, som bliver snehvid når den bliver tilberedt.

Havkat er nem at arbejde med og tilberede. Det er bedst at tilberede den i lave temperaturer for at bevare den naturlige fugt og smag. Havkat er ideel til at grille, dampe eller meuniére.

Læs mere om Ammassak
...