You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Læs mere om Naturfisk

Fjeldørred

Fjeldørreden er en sund spise da den indeholder 5-15 procent fedt og har et højt indhold af D-vitaminer og Omega 3 fedtsyrer.

Fjeldørreden (Salvelinus alpinus) er udbredt i hele det arktiske område, og fiskens lyserøde kød er eftertragtet af gourmetkokke i hele verden. Fisken vokser ganske langsomt i de korte somre med det altid iskolde vand. Fjeldørreden er en sund og delikat spise i hele landet, hvor lokale nyder den som kogt, stegt, grillet, røget eller saltet.

Produkter af fjeldørred

Royal Greenland indhandler fjeldørred i mindre mængder fra fiskere i Paamiut i syd til Qaanaaq i nord. Næsten alle dele af fjeldørreden kan anvendes, og den produceres som hel fisk samt i koteletter.

Fjeldørreden i havet

Fjeldørreden er en koldtvandsfisk, som lever i og omkring Arktis, og findes også i ferskvand i Nordeuropa, Nordamerika og Nordasien. Ryggen af fisken er mørk og siderne er almindeligvis også mørkebrune eller grønne, men nogle fisk kan have lyse sider. Bugen varierer fra rødlig til gullig eller hvid.

Den gyder sent om efteråret lige før søerne fryser til, og fiskens bug, nedre sider og finner bliver røde under gydetiden. Rognen bliver lagt imellem sten eller grus, i vand som er 3-5 m. dybt, sommetider meget dybere. De fleste fisk vejer 1-11/2 kilo, hvor fisk større end to kilo regnes som store. Fjeldørreder i vandreform lever i havet og gyder udelukkende i ferskvand, mens standformer lever hele livet i ferskvand.

De fleste fisk er oppe i elvene i august måned, og derefter på gydepladserne i september måned.

De fleste fjeldørreder er havvandrende og lever primært af ammasætter, rejer og tanglopper. Fiskene bliver typisk størst i uklare fjorde, hvor der er langt mellem krebsdyrene – men til gengæld massive stimer af ammasætter.

Fiskeri

Fjeldørreden er ikke en kommerciel art, og alle fastboende i landet har fri ret til at fiske den. Den delikate fisk fiskes fra midten af juni måned til og med august. Traditionelt set, har den altid været en vigtig del af sommerens fangstudflugter, dermed har nogle elve været benyttet af de samme familier gennem generationer.

I dag fiskes fjeldørreden kun i begrænset omfang som levebrød, dog er den stadig et essentielt og attraktivt supplement for lokalbefolkningen, som fanger den i garn. For at fiske ørreder med garn, er det i dag blevet nødvendigt at søge længere og længere væk fra civilisationen, da nutidens hurtigtgående motorbåde og effektive monofilgarn, har gjort dette nødvendigt.

Vejen til markedet

Det er primært jollefiskere der indhandler deres fangst af fjeldørreder til Royal Greenlands fabrikker. Fjeldørreden indhandles i mindre mængder, hvorefter den sælges som hel eller i koteletter til detailhandlen, mindre køkkener samt større kantiner og restauranter i Grønland. Der er også stor efterspørgsel efter fjeldørred i De grønlandske huse og Det grønlandske patienthjem i Danmark.

I de senere år har interessen for sportsfiskeri efter fjeldørred til eget brug været stigende.

Fjeldørreden i køkkenet

Fjeldørreden har været en delikatesse hos befolkningen i århundreder, hvilket er helt forståeligt, da den har en mild og unik smag. Fiskens kød er lyserødt og den nydes og tilberedes på utallige måder, som kogt, stegt, grillet, røget eller saltet.

En gammel tradition i sommerperioden holdes stadig i hævd. Familier koger friskfanget fisk over et bål, og hælder det ud på en stor flad sten og spiser den typisk med fingrene

Læs mere om Hellefisk
...