You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser

#4: Velkommen til Ilulissat

Rejefabrikken i Ilulissat, Grønland, er Royal Greenlands bankende hjerte. Det er her, de friske, røde rejer fra Diskobugten bliver landet, nænsomt forarbejdet og sendt ud i verden.

Royal Greenlands fabrik er den første bygning, vi ser, når vi ankommer til Ilulissat fra søsiden. På grund af de gunstige fiskeforhold er der blevet handlet med fisk og skaldyr her siden 1920'erne. Den nuværende fabrik blev bygget i 1961 og er blevet renoveret flere gange, senest i 2022/23. I dag er det en af de største rejefabrikker i verden.

Fabrikken indeholder et højt certificeret, topmoderne rejepille- og forarbejdningsanlæg, der årligt leverer 4.500 tons kogte og pillede rejer til verdensmarkedet. Derudover forarbejder anlægget 2.000 tons hellefisk om året samt en blanding af torsk, havkat og lodde.

Mød folkene bag

Fabrikschef Stefán Tryggvason byder os velkommen til Ilulissat og fabrikken, hvor han og hans team på ca. 120 mennesker arbejder året rundt.

"Her producerer vi op til 100 tons rejer og 25 tons hellefisk om dagen plus det, der kommer ind af torsk, havkat og lodde," forklarer han.

Picture of Stefán + evt. some of team

"Det her er, hvad Royal Greenland virkelig handler om - Ilulissat er tæt på de bedste rejefiskeriområder i verden. Her lander trawlere friske rejer hver dag. Trawlerne har kun lov til at fiske i 4 dage for at sikre den bedst mulige friskhed. Det er så op til os at bevare friskheden fra fangst til forbruger," forklarer han. "Det er virkelig spændende og et stort ansvar."

"Rejefabrikken er åben året rundt, når issituationen tillader det. Nogle år risikerer vi dog nogle ugers lukning i februar og marts, fordi bådene ikke kan komme ind".

Se med og besøg os i Ilulissat

Klik og se videoen

Tid:

Royal Greenlands fabrik er en af de største arbejdspladser i Ilulissat og centrum for indhandlingen af især hellefisk og rejer fra lokale fiskere.

"Vi er glade for, at vi har en solid base af dygtige, lokale medarbejdere, som virkelig forstår håndværket i at håndtere denne fine råvare. Men det er ingen hemmelighed, at det er svært at rekruttere arbejdskraft, der er andre gode muligheder for de unge, så vi har en gruppe dygtige udenlandske medarbejdere der arbejder her på fabrikken, og det er godt for alle."

Inde på fabrikken

I fiskesæsonen landes rejerne friske næsten alle ugens dage, og de koges, pilles, fryses, sorteres og pakkes i et kontinuerligt flow. Dette friske flow sikrer den højeste kvalitet og den friskeste smag af rejerne.

Fra september til maj forarbejder fabrikken også frosne rejer fra trawlerne. Denne dobbeltfrosne kvalitet er meget ensartet og velsmagende. Desuden sikrer produktionen året rundt gode arbejdspladser for vores medarbejdere.

Engagement og høje standarder

Pamela Ignacio Reyes arbejder som Quality Control Manager i rejefabrikken.

"Selvom nogle vil sige, at vi ligger et afsides sted, så kører denne fabrik efter de højeste kvalitetsstandarder," forklarer Pamela. "Vi er BRC A+ certificerede for rejer og A++ for skalmel samt MSC-certificerede, og vi leverer til store kunder i krævende brancher, så vi skal levere en ensartet, høj kvalitet - og det gør vi," smiler Pamela.

"Det sjove ved at arbejde her er at arbejde med dette unikke råmateriale. Vi kommunikerer tæt med fiskerbådene og ved, hvor meget de fisker, og hvornår de lander. Det er den eneste måde, vi kan planlægge produktionen på forhånd, men vi evaluerer hele tiden planen. Vi koger og piller den samme mængde hver time, så hvis vi har færre rejer, arbejder vi kortere dage."

I 2018 blev der installeret et nyt sorteringssystem, hvor rejerne kan sorteres i op til seks størrelsesspecifikationer, hvilket gør det muligt at producere et meget ensartet produkt, når kunderne ønsker det.

Rejer på tallerkenen

Vores grønlandske rejer er værdsat over hele verden for deres alsidige anvendelse i både det traditionelle og moderne køkken. Fra den altid populære sandwich med rejer og mayo til mere moderne salater og poke bowls.

Fokus på spild

Når rejerne pilles, separeres rejekødet fra skallen og hovedet. I stedet for at kassere dette mineralrige materiale, bliver det forarbejdet til skalmel på en særlig fabrik. Skallerne opvarmes, tørres og males til et fint mel, der kan bruges i andre industrier som smags- eller farvestof.

Reje-skalmel

Forarbejdningen sker i et særligt anlæg ved siden af rejefabrikken.

Flere sidestrømsprodukter er ved at blive undersøgt, for eksempel forskes der i, hvordan man kan udvinde mineraler og næringsstoffer fra kogevandet.

Om serien Mød Royal Greenland

Om serien Mød Royal Greenland

I denne artikelserie inviterer vi dig på en rundtur i Royal Greenlands organisation; fra de små fabrikker langs Vestgrønlands kyst til vores store havgående produktionstrawlere til vores salgskontorer rundt om i verden og mange flere. Velkommen til Mød Royal Greenland!

Læs den tredje artikel om vores britiske team her

Se også