You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser

#6: Velkommen til Old Perlican, en alsidig fabrik i Newfoundland

Old Perlican ligger på den nordlige spids af Avalon-halvøen i Newfoundland og har været et knudepunkt for fiskeri i over 300 år. I dag er Old Perlican hjemsted for Royal Greenlands største skaldyrsfabrik i Canada, hvor virksomheden og lokalsamfundet går hånd i hånd.

"Moderskibet". Sådan beskriver Chris Butler, Royal Greenlands fabrikschef i Old Perlican og overordnede produktionschef for regionen, virksomhedens anlæg i Old Perlican. "Old Perlican er virkelig moderskibet for Quin-Seas aktiviteter i provinsen". Som Royal Greenlands datterselskab i Newfoundland og Labrador siden 2016 driver Quin-Sea Fisheries syv produktionsanlæg på øen Newfoundland, og Old Perlican er det største. Her produceres mange arter, herunder krabbe, hvilling, kammusling, torsk og andre bundfisk og pelagiske arter.

Old Perlican grænser op til Trinity Bay og Conception Bay og er godt placeret nær produktive fiskepladser. Denne historiske fiskerby har været aktiv i regionens fiskeri i mere end 300 år og er i dag hjemsted for Royal Greenlands største fisk- og skaldyrsfabrik.

Old Perlican-fabrikken bidrager til Royal Greenlands verdensomspændende forretning ved at distribuere færdigvarer til store globale markeder i USA, Vest- og Nordeuropa, Kina og andre dele af Asien.

Da vi besøger fabrikken i marts, er stemningen ikke helt så hektisk som i højsæsonen om sommeren, hvor fabrikken i alt beskæftiger omkring 300 sæsonarbejdere.

Nu, sidst på vinteren, har de 15 helårsansatte travlt med vedligehold, med at forberede sig på den travle produktionssæson, der venter forude, og med at udføre centrale opgaver i forbindelse med kvalitetsstyring og rapportering til myndighederne.

Sortering af canadiske snekrabbe sektioner

Royal Greenland snekrabbeben til detailhandel

Snow Crab-sektioner til foodservice og industri

Kammuslinger bliver frosset enkeltvis

Konksnegle

I højsæsonen, som starter med krabbeproduktion i april, vil du opleve et travlt miljø og god stemning på produktionsgulvet, hvor der bliver fortalt vittigheder og spillet musik over højttalerne. Produktionspersonalet har adgang til permanente boligløsninger og en helt ny kantine med sunde og hjemmelavede måltider i den travle fiskesæson.

Den splinternye kantine serverer velsmagende og sund mad i produktionssæsonen

Sortering og pakning af snekrabber

En historie om modstandsdygtighed

Tilbage i 1992, efter årtiers dårlig forvaltning, annoncerede den canadiske regering et fiskeristop på Newfoundlands torskefiskeri, hvilket betød, at titusindvis af mennesker mistede deres job. På trods af dette var lokalsamfundet i stand til at klare stormen og overgik til skaldyrsproduktion, i første omgang med fokus på koldtvandsrejer. Old Perlican er med sin modstandsdygtighed og fleksibilitet blevet ekspert i at tilpasse sig forandringer. Byens fiskefabrik har siden omstillet sig, udvidet og investeret i flere produktionsmuligheder, så den nu også arbejder med krabber, rejer, torsk, hvilling og kammuslinger.

I dag sælger flere hundrede fiskere deres fangster af forskellige arter til fabrikken i Old Perlican.

Jessie Power har været ansat i virksomheden i 35 år og fortæller, at hun har arbejdet med mange arter i sin tid i virksomheden. I Old Perlican forsøger de at bruge så meget af råmaterialet som muligt: "Med torsk, for eksempel, skærer vi alt ud af fisken, inklusive tunger, hoveder og fileter". Jessie forklarer også, at fiskeriet er grundlaget for livet i Old Perlican, og hun sætter pris på, hvordan Royal Greenland investerer i den fælles udvikling af lokalsamfundet og fabrikken ved at donere penge til den lokale legeplads og sportsfaciliteter.

Shawn Tizard, Packaging Coordinator og Dry Pack Supervisor, er 30 år gammel og har været ansat i virksomheden i 14 år. Efter at være startet på produktionslinjen for snekrabber har Shawn arbejdet sig igennem hele Old Perlican-virksomheden, herunder nogle år på kajen, i rejefabrikken ved kogning og derefter i tørpakning og emballering: "I de senere år er der sket mange forbedringer på fabrikken, og den er et stort aktiv for lokalsamfundet".

Chris Butler, fabriks- og produktionschef

Shawn Tizard, emballagekoordinator og tilsynsførende for tørpakning

Jessie Power, værdifuld anlægsarbejder, sortering og pakning

Refleksioner fra borgmesteren i Old Perlican

Clifford Morgan, borgmester i Old Perlican, lægger stor vægt på betydningen af et stærkt samarbejde med lokale virksomheder for lokalsamfundets eksistensgrundlag: "I årenes løb har der været mange højdepunkter og lavpunkter med hensyn til fiskeriet. For årtier siden, da torskefiskeriet kollapsede, så fremtiden for vores by ret dyster ud. Men gennem tilpasning af fiskeriet og produktionsfaciliteterne for fisk og skaldyr blev andre arter introduceret.

I dag er Royal Greenland den største arbejdsplads her i Old Perlican, hvor de forarbejder krabber, rejer, hvillinger og kammuslinger, hvilket giver en mangfoldighed og velstand, som er nødvendig og meget værdsat. Royal Greenland er en meget vigtig arbejdsplads i lokalsamfundet, og deres interesse for vores fritidsaktiviteter, sportsaktiviteter og forskellige sociale funktioner får lokalsamfundet til at blomstre og er med til at sikre de faciliteter, der giver gode levevilkår for familier."

Borgmester Morgan fortsætter: "Siden Royal Greenland købte fabrikken i Old Perlican, har de investeret betydeligt i selve anlægget for at sikre, at kvalitetsprodukter når ud på det globale marked."

Royal Greenland er en stolt sponsor af mange samfundsinitiativer i Old Perlican, herunder Old Perlican Recreation and Arena Committee, og har også sponsoreret arrangementer for unge, familier og seniorer.

Fremtidsperspektiv

"Moderskibet i dag og moderskibet ind i fremtiden", reflekterer Chris Butler: "Når man tænker på fremtiden for Royal Greenland i Old Perlican, arbejder virksomheden og byen sammen om at holde Old Perlican på landkortet som et godt sted at bo, arbejde og skabe en familie som en stor fiskerby i mange år fremover".

Markedsperspektivet og synergien til hele Royal Greenland-koncernen er også tydelig for Chris: "At være en del af en stor koncern med mange fælles kernearter og nøglemarkeder rundt om i verden forbedrer markedets rækkevidde og garanterer en solid position for vores produkter globalt".

 

Om serien "Mød Royal Greenland"

Om serien "Mød Royal Greenland"

I denne artikelserie inviterer vi dig på en rundtur i Royal Greenlands organisation; fra de små fabrikker langs Vestgrønlands kyst til vores store havgående produktionstrawlere til vores salgskontorer rundt om i verden og mange flere. Velkommen til Mød Royal Greenland!

Læs den femte artikel, hvor vi besøger vores fabrik i Narsaq, Sydgrønland.

Se også