You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Tre fiskere får tilskud og lån til nye joller

18.01.2018

Tre fiskere fra Aappilattoq i Sydgrønland har fået økonomisk tilskud igennem Selvstyrets erhvervsfremmende tilskud, ESU, og økonomisk lån fra Royal Greenland til anskaffelse af tidssvarende joller. De tre fiskere har hver især fået ESU tilskud og et lån fra Royal Greenland til køb af en ny Poca 600 jolle med en motor på 225 HK.

- Jeg er meget taknemmelig for rådgivningen og det praktiske hjælp fra Royal Greenlands fiskerikonsulent i forbindelse med min ansøgning om et ESU tilskud, og ikke mindst for det økonomiske lån jeg også fik fra Royal Greenland. Det økonomiske tilskud og lån giver mig mulighed for at anskaffe mig en tidssvarende jolle, så jeg kan indhandle større mængder fisk til Royal Greenlands anlæg i Aappilattoq, siger 50 årige Marius Levisen, der er én af de tre fiskere, der har fået ESU tilskud samt et lån fra Royal Greenland.

Opfordret fiskerne

Fiskerirådgiver i Royal Greenland, Klaus Frederiksen siger, at Royal Greenland har opfordret de implicerede fiskere om at søge ESU tilskud til anskaffelse af tidssvarende joller.

- De implicerede fiskere søgte om et lån til køb af tidssvarende joller hos Royal Greenland. Vi opfordrede derfor de implicerede fiskere til at søge om økonomisk tilskud igennem Selvstyrets ESU tilskud. Siden hjalp vi de tre fiskere med rådgivning og deres ansøgninger om ESU tilskud, hvilket blev bevilget. Siden har Royal Greenland givet de tre fiskere et lån til køb af jollerne. Vi har forhåbninger om, at anskaffelser af tidssvarende joller vil øge indhandlingen til Royal Greenlands fabrik i Aappilattoq, siger Klaus Frederiksen.

Forhåbninger

Og, Marius Levisen har forhåbninger til sin nye Poca 600 jolle, som han håber at få hjem i februar måned.

- Jeg overgik fra fangst til fiskeri da Royal Greenland åbnede anlægget i Aappilattoq i efteråret 2014. Men, da jeg fisker i min Q-17 jolle, der hverken er sikker til havs eller tidssvarende at fiske i, har jeg nu forhåbninger om at kunne indhandle langt større mængder hellefisk og torsk end hidtil, fordi den nye jolle er sødygtig og sikker til at fiske længere ude på havet, og fordi den kan laste mere end dobbelt så mange fisk end min Q-17 jolle, siger Marius Levisen.

De tre Poca 600 joller er bestilt igennem Narsaq Auto. Jollerne skal, når de ankommer, klargøres med forskellige sikkerhedsforanstaltende redskaber, og afleveres til fiskerne i Aappilattoq i slutningen af februar 2018.

I forbindelse med lån til anskaffelse af joller eller fiskeredskaber laver Royal Greenland individuelle aftaler med de enkelte fiskere om tilbagebetaling af lån, samt krav om indhandling til Royal Greenlands anlæg eller fabrikker, hvilket også gælder for de tre fiskere i Aappilattoq.

Marius Levisen får en Poca 600 som den på billedet. Billedet er taget i Ilulissat fjord.

Fisker Marius Levisen fra Aappilatttoq skal erstatte sin Q-17 jolle med en splinterny Poca 600 med en motor med 225 HK.

Kilder:

Foto: Nikolaj Benjaminsen & Nathan Kreutzmann

Næste nyhed: Royal Greenland i Uummannaq anerkender ældre
...