You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Fabrikken i Innaarsuit evakueret

17.07.2018
Fabrikken i Innaarsuit ligger på en 30 meter høj skrænt, og hvis fryselageret ikke må tilses, kan 175 tons frysevarer gå til grunde.

Royal Greenlands fabrik i Innaarsuit, der tidligere har ligget uden for evakueringsområdet på grund af faren for kæntringen af isfjeldet ud for bygden, blev i går evakueret. 175 tons hellefisk, der er på frostlager, kan gå til grunde, hvis der ikke føres tilsyn med fryselaget på fabrikken.

Fabrikken i Innaarsuit var indtil i går sen eftermiddag ikke omfattet af evakueringsområdet på grund af faren for kæntringen af isfjeldet ud for bygden.

- Vi havde indtil i går holdt vedvarende udkig efter isfjeldet, og vi have en evakueringsplan klar i tilfælde af en eventuel kæntring af isfjeldet. Efter vores vurdering, ligger fabrikken højt og ligger ikke i farezonen, men vi har fået at vide, at hvis vi bevæger os inden for fabriksområdet, vil vi blive sigtet for overtrædelse af politivedtægten, siger Flemming Andersen, der er driftschef for fabrikkerne i Upernavik og dens bygder og fortsætter:

- Vi har omkring 175 tons hellefisk på frostlager i Innaarsuit, hvoraf 167 tons er færdigvarer og otte tons halvfabrikata samt 31 tons er agn. Hvis vi ikke får lov til at føre tilsyn med vores fryselager, så vil frostvarerne ganske enkelt gå til grunde. Godt nok forlyder det, at Nukissiorfiit kan fjernbetjenes, men hvis olien slipper op, så kan vi risikere at miste vores frostvarer.

Det var i går mandag ved 16.00 tiden, at fabrikschefen på fabrikken i Innaarsuit, Hans Peter Kristensen, blev kaldt hen til kommunekontoret og fik besked på, at evakueringsområdet var udvidet, og at fabrikken nu befinder sig i farezonen.

- Jeg vendte tilbage til fabrikken ved 18.00 tiden, hvor aftenholdet netop var mødt på arbejde. Jeg måtte fortælle medarbejderne om at forlade fabrikken, og ved 20.00 tiden blev der rullet rød og hvid stribede bånd omkring fabrikken.

- Vi havde godt travlt på fabrikken med omkring 25 medarbejdere, der arbejdede i toholdsskift, men heldigvis er vores fisk frosset ned, siger fabrikschefen i Innaarsuit Hans Peter Kristensen.

Ud af de omkring 25 medarbejdere er 12 af dem hentet ude fra kysten, hvoraf fire er fra Østgrønland. Fire andre fra Østgrønland skulle være kommet i de nærmeste dage for at arbejde i Innaarsuit.

Fabrikken i Innaarsuit har en frysekapacitet på 550 tons og kan producere 14 tons færdigvarer pr. døgn.

Kilder:

Foto: Hans Peter Kristensen

Næste nyhed: Landingsplaner hindrer økonomiske tab
...