You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Trawlerne Sisimiut og Qaqqatsiaq er solgt

02.04.2019

To af Royal Greenlands havgående trawlere, Sisimiut og Qaqqatsiaq, der skal erstattes af to nye topmoderne trawlere, er nu blevet solgt.

- Sisimiut er blevet solgt til Island og skal leveres til ny ejer, når trawleren er færdig med torskefiskeriet i Barentshavet, formodentlig primo juni. Qaqqatsiaq er blevet solgt til et af de Baltiske lande og skal leveres til ny ejer den 1. maj i år, siger trawlerchef i Royal Greenland, Andrias Olsen, der siger, at salget af Sisimiut og Qaqqatsiaq, er en del af et generationsskifte i Grønlands trawlerflåde.

- Der sker jo så at sige et generationsskifte i den grønlandske fiskeriflåde i disse år, ligesom det skete for 17- 18 år siden, da Royal Greenland og andre grønlandske rederier fik indkøbt seks syv nye trawlere i 2001 og 2002. Investeringer af nye trawlere sker så igen i disse år, både hos Royal Greenland og andre grønlandske rederier.

De to trawlere der nu er blevet solgt, er blevet henholdsvis 27 og 17 år gamle.

Bedre komfort

Trawlerchefen vurderer, at udskiftning af to af Royal Greenland havgående trawlere sker på det rigtige tidspunkt.

- Jo ældre skibene bliver, jo større bliver vedligeholdelsesudgifterne. Udskiftningen vil give bedre komfort for besætningen, men det vil i høj grad også effektivisere produktionen og dermed Grønlands eksport. For eksempel vil fangsten blive palleret færdigt ombord, imens de gamle skibe pallerede under losning, siger trawlerchefen.

Og der er gode forventninger til de to nye topmoderne trawlere.

- Vi har gode forventninger til effektiviteten i forhold til kvalitet og produktion, og ikke mindst energiforbruget, siger Andrias Olsen.

Da Qaqqatsiaq skal leveres til ny ejer per 1. maj 2019, og da den nye trawler Avataq, der skal erstatte Qaqqatsiaq forventes at blive leveret i oktober eller november, vil Royal Greenlands havgående trawlerflåde fiske med én trawler mindre, indtil Avataq bliver indsat til efteråret.

- Nogle besætningsmedlemmer i Qaqqatsiaq vil blive beskæftiget i andre trawlere, indtil de skal starte fiskeriet i Avataq, formodentlig i november, siger Andrias Olsen.

Navnet Sisimiut har afsat en brand af gode kvalitetsfisk hos Royal Greenlands kunder, derfor skal det nye skib fortsat hedde Sisimiut. Det nye Sisimiut bliver leveret den 29. april, og forventes at være sejlklar kort efter 1. maj 2019.

Det nye Sisimiut skal fiske efter torsk og hellefisk og skal producere fiskeolie, imens Avataq skal fiske rejer og hellefisk.

Næste nyhed: Aftale om mindstepris og bonus på stenbiderrogn indgået
...