You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Indhandling af krabber firedoblet i Qeqertarsuaq

06.06.2019

Indhandling af krabber til Royal Greenlands fabrik i Qeqertarsuaq er firedoblet i forhold til samme tid sidste år. Derfor har fabriksledelsen i Qeqertarsuaq nu indført landingsplaner for krabbefartøjerne, for at producere kvalitetsprodukter.

- Det går rigtig stærkt med indhandling af krabber for tiden, og for at kunne producere krabber i bedste kvalitet, har vi nu lavet aftaler med de enkelte krabbefiskere om, hvilke ugedage og hvor meget de kan indhandle, siger fabrikschef i Royal Greenlands fabrik i Qeqertarsuaq, Jakob Broberg.

Sæson startet tidligere i år

Indhandling af krabber startede allerede den 29. april, men på grund af issituationen i Upernavik området, hvor de fem krabbefartøjer fisker efter krabber, startede krabbeindhandlingen først for alvor ultimo maj.

- Selv om issituationen i Upernavik området forhindrede krabbefiskeri i starten af sæsonen, så er indhandling af krabber startet tidligere end sidste år. Vi har siden indhandlingen startede for alvor den 24. maj indhandlet fire gange flere krabber end sidste år, og det er jeg meget tilfreds med, siger fabrikschefen og fortsætter:

- Indhandling af stenbiderrogn er firedobbelt i forhold til sidste år, og da krabbeindhandlingen indtil nu også er firedoblet, har vi siden rognsæsonen startede beskæftiget cirka 30 medarbejdere, der nu kan fortsætte, indtil krabbekvoten i Upernavik området er opfisket. Lige nu har vi meget travlt, derfor arbejder vores medarbejdere også i weekender.

Kvalitetsprodukter

To ud af de fem krabbefiskerfartøjer har brønde i deres fartøjer, der gør, at krabberne kan holdes i live, indtil de produceres på fabrikken i Qeqertarsuaq.

- Da det er vigtigt for os at producere kvalitetsprodukter, er det rigtig godt, at nogle af fartøjerne kan holde krabberne i live om bord. Derfor tilrettelægger vi også indhandlingen, således at fartøjer uden brønde i deres last indhandler deres fangst, imens fangsten stadig er friskt, siger Jakob Broberg og siger endvidere:

- Jeg er meget tilfreds og glad for at have ledere samt medarbejdere på produktionsområdet, der er så dygtige og pligtopfyldende samt engagerede, så vi kan opnå så gode resultater på rogn- og krabbeområdet og håber selvfølgelig på, at vi bliver ved med at opnå endnu mere, når vores anden fabrik, der er i opbygningsfasen, bliver funktionsklar for alle fiskearter.

Jacob Broberg mener, at den gode sæson for stenbider, og nu også det gode sæson for krabber, skyldes det milde forår i år.

Stenbiderfiskeriet i Diskobugt området slutter den 17. juni, imens krabbefiskeriet i Upernavik området slutter, når kvoten på 400 tons er opfisket.

Kilder:

Foto: Jakob Broberg

Næste nyhed: Udviklingen skal vendes
...