You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Fiskeriet efter stenbider i Qeqertarsuatsiaat er kommet godt fra begyndelsen

08.04.2020

Stenbiderfiskeriet åbnede den 2. april i nogle forvaltningsområder, og indhandlingen af rogn til Royal Greenlands anlæg i Qeqertarsuatsiaat er kommet godt fra start. Derfor er anlægsleder i i Qeqertarsuatsiaat, Konrad Boye, forventningsfuld for rogn-sæsonen i år.

- Selvom stenbiderfiskeriet startede pludseligt og tidligere end foregående år, er vi kommet godt fra start. Før indhandlede fiskerne én eller højst to tønder om dagen i starten af sæsonen, men i år indhandler de op til fire tønder om dagen. Så i forhold til antal fiskedage, har fiskerne indtil nu indhandlet tre gange mere end sidste år, så det lover godt, siger anlægsleder i Royal Greenands fabrik i Qeqertarsuatsiaat, Konrad Boye.

Stenbiderfiskeriet i Sydgrønland, Nuuk, Qeqertarsuatsiaat, Paamiut og Sisimiut området åbnede den 2. april, hvilket er otte dage tidligere end sidste år. I år er stenbiderfiskeriet også forlænget til 60 fiskedage, imod 44 fiskedage dage i 2019.

- Det er godt for fiskerne og for os, at sæsonen starter tidligt og slutter sent i år. Jeg er tilfreds, fordi vores medarbejdere kan være beskæftigede i en længere periode. Torskesæsonen begynder når stenbidersæsonen slutter, siger Konrad Boye.

Går mindre godt

Stenbiderfiskeriets tidlige begyndelse har medført en mindre indhandling i Narsaq og Nuuk

- Stenbidersæsonen åbnede pludseligt den 2. april, og blandt andet på grund af vejret, er enkelte fiskere først nu begyndt at indhandle rogn i mindre mængder. Men da fiskedagene er forlænget fra 44 til 60 dage, har fiskerne i Nuuk forhåbninger om en god rogn-sæson, siger fabrikschef i Royal Greenlands fabrik i Nuuk, Abia Thorsteinsen, der fortsætter: 

- Vi har derfor nu åbent for indhandling af rogn til klokken 24:00 i alle ugens dage, så længe der indhandles rogn. 

I år har forvaltningsområdet Nuuk og Qeqertarsuatsiaat en kvote på 321 tons, imens forvaltningsområdet i Sydgrønland har en kvote på 125 tons.

I Narsaq har ganske få fiskere indhandlet mindre mængder rogn indtil i dag.

- Rogn-sæsonen startede tidligt, og da vejret endnu er koldt, er både de indhandlede mængder og rogn ret små endnu, siger fabrikschef i Narsaq, Niels Sakariassen, og fortætter:

- Der er konstateret bakterier i vandet i Narsaq, og derfor salter vi det indhandlede indtil vi igen kan rense det i vand. Vi forventer at bakterieproblemet i vandet løses inden for de nærmeste dage. 

Forventer en god sæson

I Paamiut åbnede stenbiderfiskeriet mandag den 6. april. Fabrikschef i Paamiut, Jan Jørgensen mener at den tidligere åbning af stenbiderfiskeriet er godt.

- Det er godt at stenbiderfiskeriet starter tidligt, og derfor har de omkring 30 jollefiskere der indhandler, og vi her på fabrikken en god forventning til sæsonen for i år, siger Jan Jørgensen.

Forvaltningsområde 1E, der inkluderer Paamiut er Arsuk har i år en kvote på 178 tons, imens forvaltningsområde 1B, der inkluderer Sisimiut og Sarfannguit, der åbnede for stenbiderfiskeri den 6. april, en rogn-kvote på 39 tons.

Forvaltningsområde 1C, der inkluderer Maniitsoq og Atammik åbner for stenbiderfiskeriet i dag, onsdag den 8. april, imens åbningen af stenbiderfiskeriet i de nordligste forvaltningsområder 1Ba samt 1A, der inkluderer byer fra Kangaatsiaq og nordover, endnu ikke meldt ud.

Næste nyhed: Fabrikken i Ilulissat producerer hellefiskefileter igen
...