You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Fiskere får udleveret bonus inden jul

04.12.2020

Mere end 100 fiskere der har indhandlet levende torsk til brøndbåden ”Maniitsoq”, får udbetalt samlet 3 millioner kroner i bonus i uge 50 2020.

Mere end 100 fiskere fra Paamiut i syd til Sisimiut i nord, der har indhandlet levende torsk får udbetalt bonus alt efter hvor mange tons de har indhandlet.

Royal Greenland har mødt en af fiskerne der modtager bonus.

- Jeg er dejlig overrasket over, at vi skal have et større bonusbeløb her op til jul. Jeg troede ellers at vi ville få et mindre symbolsk beløb, men da jeg har indhandlet omkring 187 tons levende torsk, bliver det et større beløb end jeg regnede med, siger fisker Jens Abelsen fra Nuuk.

Jens ejer 42 fods kutteren ”Angaaraq II”. Han er én af de fiskere der deltog af fiskeri af levende torsk der blev fanget i fjordene fra Paamiut i syd til Sisimiut i nord i år. Der blev i år indhandlet over 4500 tons levende torsk til brøndbåden ”Maniitsoq”. Hovedparten af disse fisk blev transporteret til Royal Greenlands fabrik i Maniitsoq, hvor de blev produceret til det delikate produkt Nutaaq-cod.

Aftale med KNAPK

Driftschef i Royal Greenland, Sten Sørensen siger at bonusudbetalingen sker som følge af en aftale med KNAPK.

- Før sæsonstart 2020 indgik vi en aftale med KNAPK, og den aftale overholder vi trods vigende priser i markedet i denne Covid-19 tid. Derfor skal tre millioner kroner uddeles som bonus til fiskerne, siger Sten Sørensen, og fortsætter:

- Aftalen går ud på, at jo større samlede mængder levende fisk der er blevet indhandlet i løbet af sæsonen 2020, jo højere bonus får de enkelte fiskere. Da bonusordningen er en fælles-ordning sikrer det også, at de fiskere som har leveret små mænger modtager bonus, siger Sten Sørensen.

Afspejler en god sæson

Fiskeri og indhandling af levende torsk foregik fra maj til og med ultimo november 2020. Sten Sørensen, forklarer at den store bonus afspejler en god sæson.

- Den store bonusudbetaling afspejler en god sæson med levende fisk. Vi har fokuseret alle kræfter på at producere så meget filet som muligt. Filet-markedet har generelt været mindre ramt af faldende priser i forhold til, hvad vi ellers har set på hele torsk, siger Sten Sørensen.

Hektiske uger

Da fiskeri af levende torsk var på sit højeste i juli måned, og ventetiden for at få hentet fisk var lang, var det nødvendigt at få produktionshjælp af trawler Sisimiut i cirka 14 dage.

- Det betød at vi kunne koncentrere os om at bruge kræfterne til at få lavet filet både på fabrikken i Maniitsoq og ombord på trawler Sisimiut. Det var nogle hektiske uger, men resultatet blev godt, og vi fik produceret en masse torskefilet til glæde for vores kunder, siger Sten Sørensen.

Jens Abelsen er godt tilfreds med at skulle modtage en bonus op til jul.

- Mine tre besætningsmedlemmer og jeg, samt kutteren skal dele bonus’ en. Det er dejligt at vi kan få lidt ekstra penge, for penge har man altid brug for. Jeg skal bruge nogle af pengene til nyt udstyr til båden, siger Jens Abelsen, og fortsætter:

- Denne bonus motiverer helt sikkert til fiskeri af levende torsk i 2021, så jeg glæder mig allerede til næste år.

Næste nyhed: MIO og Royal Greenland indgår partnerskabsaftale
...