You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Vejen mod vinter-OL

10.12.2021
Nuunu på vej ned ad en skibakke med fuld fart. Her under slalomtræning i en indendørshal i Litauen.

Slalomløberen Nuunu Chemnitz Berthelsen er i god form, og er få FIS-point fra at kvalificere sig til vinter-OL i Bejing til februar næste år. Hun kører FIS-løb i weekenden og Europa Cup i næste uge

- Det går godt. Jeg har fået ny træner som træner mig og to andre piger, hvilket gør at jeg får mere opmærksomhed. Før trænede jeg sammen med syv til otte andre på et hold, fortæller Nuunu Chemnitz Berthelsen, da vi fanger hende på en gåtur i byen Livigno i Italien.

Til dagligt bor hun i Kronplatz, men i denne periode rejser hun rundt i Europa for at deltage i så mange officielle løb som muligt, arrangeret af det internationale skiforbund, kaldet FIS-løb. Her kører hun slalom og storslalom og er kun få FIS point fra at kvalificere sig til vinter-OL i Beijing, som begynder den 4. februar 2022.

Nuunu Chemnitz Berthelsen har fået større styrke efter hun er begyndt at træne Crossfit. Her efter en træning i Crossfit Inua sammen med kæresten Niels Peter Nuunu Johnsen, og hans mor Súsan Ýr Gudmundsdóttir Johnsen

Nuunu i vante omgivelser. På en skibakke i Saas Fee i Schweiz, inden hun suser forbi portene i storslalom.

Alpinskiløberen Nuunu Chemnitz Berthelsen t.v., og Antonia Meurer fra Tyskland t.h. bærer Vicy Palla fra England på deres skuldre i Livigno. De to er Nuunus træningsmakkere, som til daglig bor i Østrig

Om Nuunu kvalificerer sig til OL, ved vi senest den 15. januar 2022, som er fristen for kvalifikationen. Og måske før. Hun kører slalom og storslalom i FIS-løb i weekenden og Europa Cup i næste uge.

Hvordan har hun det med den kommende konkurrence og vejen mod OL.

- Jeg har en god fornemmelse i kroppen og føler at jeg er i min bedste form. Som noget nyt begyndte jeg at træne i Crossfit Inua i sommers, da min kæreste og hans mor trak mig med til træning. Den træning har givet mig større styrke, siger hun.

Marginal sport

Det er vigtigt at være i god fysisk form når man deltager i de store FIS-løb, men alle der følger med i disse løb, ved at det er marginalerne der tæller. Man kan blive slået ud på en brøkdel af et sekund.


- Når man kører et slalomløb, så kører man nærmest på reflekserne da det går stærkt. Man når ikke at tænke, når man kører ned med 60 kilometer i timen. Derfor er det meget vigtigt, med henholdsvis træning i forskellige baner og forhold. Sneen på banen, hvor mange der har kørt den før dig og dens hårdhed når det er din tur. Dét og den mentale form har også en stor betydning for hvordan løbet ender, forklarer Nuunu og fortsætter:

- Førhen har jeg ”frosset” lidt før et løb, derfor har min nye træner og jeg, fokuseret meget på den mentale træning. Jeg føler mig bedre forberedt til de kommende løb.

Nuunu skal køre slalom og storslalom i de næste par weekender og derfor kommer hun ikke hjem til Nuuk, for at fejre jul med familien.

 (indsæt læs artiklen her om VM løb https://www.royalgreenland.gl/da-gl/royal-greenland/nyheder/nyt-fra-gronland/nuunu-konkurrerer-i-vm-i-morgen/ )

Dyrt at dyrke skisport

Nuunu har stor opbakning fra familien Chemnitz Berthelsen og kæresten Niels Peter fra hjemlandet, og kan derfor koncentrere sig fuldt ud, om at prøve at kvalificere sig til OL. Men det er en dyr sport. Derfor har Nuunu flere sponsorater bag sig, heriblandt Royal Greenland, som har givet hende et sponsorat på 50.000 kroner i 2021 og 50.000 kroner i 2022.

(indsæt Læs artiklen her om sponsorat https://www.royalgreenland.gl/da-gl/royal-greenland/nyheder/nyt-fra-gronland/royal-greenland-sponsorerer-alpinskilober/)

- Jeg er utrolig glad for den støtte jeg får fra hjemlandet, både fra min familie og virksomhederne. Det betyder rigtig meget, for det er en rigtig dyr sport at dyrke og det løber sig op til mange penge om året, siger hun.

Den største udgift er løn til træneren, men derudover skal hun hvert år købe seks par ski, nye støvler og stave samt tøj, handsker, briller og liftkort. Det er rigtig mange penge i sidste ende. Så er der leveomkostninger, rejser, overnatninger og deltagergebyrer til løbene.

- Jeg arbejder meget når jeg er hjemme på ferie, men uden sponsoraterne var det ikke muligt for mig at forsøge at kvalificere mig til OL. Så derfor vil jeg benytte muligheden og sige tak for støtten. Udover Royal Greenlands sponsorat, får hun støtte fra Elite Sport Greenland, Qajaq Trawl, Ittu.net, Tegnestuen Qarsoq og Grønlands Skiforbund.

Du kan følge med i Nuunus kamp om at kvalificere sig til vinter-OL på FIS-appen eller følge hende på instragramprofilen Nuskimo.

Næste nyhed: SULISA+ gennemført i Qasigiannguit
...