You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Qaanaaq-fiskere bor i hytter på isen under fiskeri

24.02.2021

I år er hellefiskefiskeriet i Qaanaaq kommet godt i gang. Byens fiskere fanger gode mængder hellefisk 70 kilometer inde i fjorden, hvor fiskerne bor i hytter, som står på isen, under fiskeriet.

Fra fiskeriet og hytterne transporteres fangsten i bil til Inughuit Seafood A/S’s fabrik i Qaanaaq, hvor hellefisken produceres til hale-og hovedkappede hellefisk.

- Indhandlingen af hellefisk er bedre i forhold til indhandlingen på samme tid sidste år, så jeg er forhåbningsfuld for, at fiskeriet i Qaanaaq-området vil gå godt i år, siger anlægsleder i Inughuit Seafood’s fabrik i Qaanaaq, Ujuut John Olsen.

Bor i hytter på isen

De fleste af cirka 70 fiskere i Qaanaaq indhandler til Inughuit Seafood A/S’ anlæg og fisker i disse tider 70 kilometer inde i fjorden ved øen Qikertat. Det gør de fordi at der er småt med fisk tættere ved Qaanaaq.

- Fiskerne tager ind i fjorden på fiskeri, enten på hundeslæde eller snescooter. Under fiskeriet ved Qikertat bor fiskerne i transportable hytter på isen, imens de fisker i en uge ad gangen. Nogle fiskere transporterer selv nogle af deres fangster fra fangstområdet til Qaanaaq, men når vejret tillader det, henter vi dagligt i bil cirka fire tons hellefisk i Qikertat området, fortæller Ujuut John Olsen.

Beskæftigelse

Royal Greenland etablerede, i et partnerskab med fiskere, fangere og andre indbyggere i Qaanaaq, selskabet Inughuit Seafood A/S i 2013. Siden er indhandlingsmængderne til anlægget steget år for år.

I 2018 etableredes en produktionslinje, så anlægget har siden da produceret hale -og hovekappede hellefisk. Anlægget beskæftiger i dag ti personer i produktionen.

- Hvis fiskeriet fortsat går godt, skal vi producere i to holdskift, et daghold med ti medarbejdere samt et aftenhold med fem medarbejdere. Vi kan dagligt producere og indfryse fire tons hale-og hovedkappede hellefisk, fortæller Ujuut John Olsen, og han fortsætter:

- Da vi meget gerne vil servicere fiskerne ordentligt, har vi også åbent i weekender.

Anlægslederen regner med at fiskeriet i Qikertat-området kan fortsætte frem til engang i maj måned, eller indtil isen bryder op i området.

Billeder fra fiskeri i Qikertat ses under teksten.

Kilder:

Foto: Ujuut John Olsen

Næste nyhed: Nuunu konkurrerer i VM i morgen
...